Ράλι στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω της ουκρανικής κρίσης

245

Συνεδρίασε χθες εκτάκτως και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας και εξετάστηκε ακόμη κα το ενδεχόμενο η Ρωσία να διακόψει την παροχη φυσικου αερίου που είναι το χειρότερο σενάριο.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Το πετρέλαιο μπρεντ εκτοξεύτηκε έως τα 99 δολάρια το βαρέλι για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα επίπεδα των 97 δολαρίων, μια ανάσα πριν τα 100 δολάρια. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 καθώς εντείνονται οι φόβοι για την τροφοδοσία ενέργειας της Γηραιάς Ηπείρου –και τρίβουν τα χέρια οι κερδοσκόποι.

Το σκηνικό αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέο άλμα στις τιμές της αμόλυβδης και του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης που ήδη στην Ελλάδα και σε όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν χτυπήσει κόκκινο. Με τη μέση πανελλαδική της αμόλυβδης 95 οκτανίων κοντά στο 1,90 ευρώ και την τιμή αυτή να ξεπερνά κατά πολύ τα 2 ευρώ σε πολλές περιοχές της περιφέρειας και ιδίως στα νησιά, δημιουργείται μεταξύ άλλων όχι μόνο μείζον ζήτημα για το πορτοφόλι των νοικοκυριών αλλά και προοπτικές για ακόμη μεγαλύτερη νοθεία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έκαναν νέο άλμα 10% φτάνοντας στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην αγορά της Ευρώπης  και είναι σταθερά υπερτετραπλάσιες από αυτές της αντίστοιχης περιόδου πέρσι. Σε χώρες μάλιστα όπου το φυσικό αέριο δεν χρησιμοποιείται μαζικά μόνο για θέρμανση αλλά και για παραγωγή ενέργειας, όπως η Γερμανία, ο πήχης των προκλήσεων ανεβαίνει σημαντικά λόγω της διαφαινόμενης αναστολής αδειοδότησης του αγωγού Nord Stream 2 που έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Επιπλέον εκτός από τις τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στις αγορές, υπάρχει και κίνδυνος φυσικής διακοπής ρωσικών προμηθειών πετρελαίου στην Ευρώπη. Διυλιστήρια της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στο αργό πετρέλαιο Urals – την κύρια κατηγορία αργού που εξάγεται από τη Ρωσία – το οποίο ρέει μέσω του νότιου βραχίονα του αγωγού Druzhba, ο οποίος διασχίζει την Ουκρανία έως τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία. Συνολικά, η Ευρώπη εισάγει κάθε ημέρα 2,7 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού και 1,1 εκατομμύρια βαρέλια διυλισμένων προϊόντων, σύμφωνα με την S&P Global Platts. Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου και σημαντικός παραγωγός αλουμινίου, νικελίου και άλλων μετάλλων.