Στο φάσμα των capital controls η Τουρκία παρά την ενίσχυση της λίρας

Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε για δεύτερη ημέρα έναντι του δολαρίου, αλλά οι μετοχές υποχώρησαν αφού οι αρχές απαγόρευσαν τον δανεισμό σε σε πολλές εταιρείες που κατέχουν περισσότερα από 15 εκατομμύρια λίρες (900.000 δολάρια) μετρητά σε ξένο νόμισμα.

Η απόφαση, που δημοσιεύθηκε από την τραπεζική εποπτική αρχή (BRSA) αργά την Παρασκευή, θεωρείται ως το πλησιέστερο βήμα μέχρι τώρα στους ελέγχους κεφαλαίων στην Τουρκία από τότε που ξέσπασε η περσινή νομισματική κρίση. Αναλυτές λένε ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει να επιβάλει τέτοια μέτρα για να σταματήσει την πτώση της αξίας της λίρας και τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό.

Η λίρα διαπραγματευόταν άνοδο 0,7% στα 16,71 ανά δολάριο στην Κωνσταντινούπολη, αφού σκαρφάλωσε στο 16,03 ανά δολάριο. Κέρδισε έως και 5 τοις εκατό την Παρασκευή, καθώς η τραπεζική εποπτική αρχή ανακοίνωσε το μέτρο.

«Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ερντογάν λέει ότι δεν θα εισαγάγει ποτέ ελέγχους κεφαλαίων, είναι δύσκολο να δούμε τους νέους κανονισμούς της BRSA που περιορίζουν την ικανότητα των εταιρειών να δανείζονται σε λίρες εάν οι καταθέσεις συναλλάγματος είναι μεγαλύτερες από 15 εκατομμύρια λίρες, ως οτιδήποτε άλλο εκτός από τα capital controls», είπε ο Tim. Ash, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management στο Λονδίνο.