Τσάσιβ Γιαρ: Γιατί η Ρωσία θέλει διακώς να καταλάβει τη μικρή πόλη της Ανατολικής Ουκρανίας;

154

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έφτασαν στο ανατολικό άκρο της πόλης Τσάσιβ Γιαρ στην ανατολική Ουκρανία, την οποία η Μόσχα θέλει να καταλάβει ως τις 9 Μαΐου, την ημέρα δηλαδή που η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Αν και το Κρεμλίνο δεν έχει παραδεχτεί ότι έθεσε μια τέτοια προθεσμία, οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν ανελέητα τη στρατηγικής σημασίας ουκρανική πόλη με πυροβολικό, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αεροπορικές επιδρομές.

Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σίρσκι έχει προειδοποιήσει ότι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης στα ανατολικά έχει επιδεινωθεί. Ωστόσο, είπε ότι οι ταξιαρχίες του Κιέβου στο Τσάσιβ Γιαρ συγκρατούν τις επιθέσεις προς το παρόν και έχουν ενισχυθεί με πυρομαχικά, drones και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Εάν οι ρωσικές δυνάμεις καταλάβουν την πόλη, 12 χιλιόμετρα από το κέντρο της κατεστραμμένης πόλης Μπαχμούτ που κατέλαβαν οι Ρώσοι τον περασμένο Μάιο μετά από μήνες αιματηρών μαχών, θα μπορούσαν να εξαπολύσουν απευθείας επιθέσεις εναντίον πολλών ουκρανικών «φρουρίων».

Οι δυνάμεις της Μόσχας, σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές, είναι πιθανό να επιχειρήσουν να «στριμώξουν» τις ουκρανικές δυνάμεις από τα ανατολικά, τα νότια και τα βόρεια προκειμένου να τις αναγκάσουν να φύγουν προς τα δυτικά.

Η στρατηγική σημασία του Τσάσιβ Γιαρ

Η πόλη Τσάσιβ Γιάρ (Ήσυχη Χαράδρα), που είχε πληθυσμό πάνω από 12.000 ανθρώπους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς, συγκεκριμένα στο Ντονέτσκ – μία από τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει.

Τοποθετημένη σε υψηλότερο έδαφος, έχει χρησιμεύσει ως σημείο ανασυγκρότησης και ως μπροστινή βάση πυροβολικού για τον ουκρανικό στρατό. Έχει βομβαρδιστεί εκτενώς και έχει υποστεί ζημιές από τις ρωσικές δυνάμεις.

Μόνο μερικές εκατοντάδες ηλικιωμένοι κάτοικοι έχουν απομείνει, ορισμένοι από τους οποίους έχουν αρχίσει να απομακρύνονται. Όσοι είναι ακόμα εκεί, στεγάζονται σε υπόγεια και βασίζονται σε εθελοντές για φαγητό και νερό.

Ο δήμαρχος της πόλης έχει διαφύγει εδώ και πολύ καιρό, ενώ ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης στέλνει βοήθεια στην πόλη από άλλα κέντρα.

Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τις πόλεις Σλοβιάνσκ, Κραματόρσκ, Ντρουζκόβκα και το Κονσταντίνοφκα ως τις «πόλεις-φρούρια» στην ανατολική Ουκρανία που είναι προσβάσιμες από το Τσάβιβ Γιάρ.

ΗΠΑ

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (IWS) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον περιγράφει τις πόλεις ως τη «ραχοκοκαλιά» της άμυνας του ουκρανικού στρατού στα ανατολικά. «Η προσπάθεια για την κατάληψη του Τσάσιβ Γιαρ προσφέρει στις ρωσικές δυνάμεις τις πιο άμεσες προοπτικές για επιχειρησιακά σημαντικές προόδους», ανέφερε το ISW.

Το ISW προειδοποιεί ότι η απώλεια των πόλεων Druzhkivka και Kostiantynivka συγκεκριμένα θα ήταν μια μεγάλη επιχειρησιακή οπισθοδρόμηση που θα ήταν δύσκολο να αντιστραφεί.

Πως θα εξελιχθεί η μάχη;

Οι απώλειες και από τις δύο πλευρές κατά τις μάχες της Μπαχμούτ και της Αβντιίβκα ήταν υψηλές. Ο Σεργκέι Μάρκοφ, πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, προέβλεψε ότι η μάχη για τον Τσασίβ Γιαρ θα ήταν εξίσου δύσκολη για τη ρωσική πλευρά.

«Η μάχη για το Τσάσιβ Γιαρ θα είναι μακρόχρονη και παρόμοια με αυτή για την Μπαχμούτ», σημειώνει ο πρώην Ρώσος αξιωματούχος.

Τσάσιβ Γιαρ

Ο Αλεξάντερ Κοτς, πολεμικός ανταποκριτής της ρωσικής εφημερίδας Komsomolskaya Pravda που ταξιδεύει συχνά με τον ρωσικό στρατό, είπε ότι οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις προσπαθούσαν να προωθηθούν, ενλω οι Ουκρανοί αναλυτές σημειώνουν ότι η Ρωσία συγκεντρώνει εφεδρεία για τη μάχη του Τσάσιβ Γιαρ.

Πηγή: Reuters