Βατόπουλος: Επανάληψη της «Δέλτα» η μετάλλαξη «Όμικρον» -Απίθανο να μην καλύπτεται από το εμβόλιο

 

 

Την επανάληψη όσων ζήσαμε με την «Δέλτα» εκτιμά πως θα έχουμε και με την παραλλαγή «Όμικρον» ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

 

Ο καθηγητής μικροβιολογίας τόνισε επίσης ότι η νέα παραλλαγή του ιού είναι πιο μεταδοτική και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν περισσότερα κρούσματα και κατά πάσα πιθανότητα βαριές νοσήσεις.

 

«Αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνεται ένα σενάριο που έχουμε ξαναδεί άλλες δυο φορές, με τη μετάλλαξη Άλφα και τη μετάλλαξη Δέλτα. Βιολογικά αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι παραλλαγές του ιού που επικρατούν είναι αυτές που μεταδίδονται ευκολότερα. Επίσης, ξέρουμε ότι οι παραλλαγές που επικρατούν είναι και οι πιο ήπιες, διότι αυτές δε σκοτώνουν κόσμο. Άρα πάλι μεταδίδονται ευκολότερα. Ένα σενάριο λογικό που μπορούμε να πούμε ότι και τώρα με αυτή τη μετάλλαξη, εφόσον επικρατήσει, θα είναι πιο μεταδοτική», δήλωσε χαρακτηριστικά στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

 

Ο κ.Βατόπουλος υπογράμμισε ότι ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να έχουμε επανάληψη της εικόνας που είχαμε όταν άρχισε να εξαπλώνεται η «Δέλτα». «Ακόμα κι η Όμικρον να είναι όπως η Δέλτα από πλευράς βαρύτητας νόσου, επειδή θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, πιθανόν να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό», πρόσθεσε.

Απίθανο να μη προσφέρει κάλυψη το εμβόλιο

 

Αναφερόμενος στην μετάλλαξη «Όμικρον» και αν το εμβόλιο παρέχει την απαραίτητη προστασία, ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος. «Αυτό που έχει προκαλέσει ανησυχία είναι κατά πόσο αντιστέκεται στο εμβόλιο. Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να εμφανιστεί ένας ιός που δεν το πιάνει το εμβόλιο. Το κακό σενάριο είναι να έχει μικρή αποτελεσματικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ξαφνικά θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να νοσήσει βαριά».