Tο χαρακτηρίζουν ως “κόκκινο χρυσό” για την υψηλή διατροφική του αξία. Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ο χυμός του καταναλώνεται ευρέως ως ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Ιδιότητες, θρεπτικά συστατικά
- Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. H συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.
- Είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E και φυλλικό οξύ. Ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος.
- Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση.
- Εμποδίζει την «κακή» χοληστερόλη που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη.
- Σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται πως η συνεχής κατανάλωσή του βελτιώνει την ερωτική λειτουργία ανδρών με πρόβλημα στύσης.
- Προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος.
- Διατηρεί το δέρμα νεανικό καθώς ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και μειώνει τις ρυτίδες.
- Είναι από τα καλύτερα φρούτα για αποτοξίνωση του οργανισμού.
- Βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και στην χρόνια διάρροια.
Πόσο χρειαζόμαστε: Ένα ρόδι ημερησίως είναι αρκετό για να δώσετε στον οργανισμό σας τις βιταμίνες και τα μεταλλικά του στοιχεία. Μπορείτε να το φάτε σαν σνακ ή να το προσθέσετε στα ροφήματα και στις σαλάτες σας. Επίσης το ρόδι έχει περίπου 75 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
*Tip: Μπορείτε να τα καθαρίσετε και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη σε σακουλάκι για τρόφιμα. Έτσι θα έχετε ρόδι όλο τον χρόνο.