Άκης Πετρετζίκης: Παραδοσιακός χαλβάς

1070

Δείτε πώς θα φτιάξετε τον απόλυτο χαλβά μόλις με ένα τηγανάκι και 5 υλικά που έχετε όλοι στο σπίτι!

Συστατικά

  • 350 γρ. ταχίνι
  • 260 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. γλυκόζη, ή μέλι
  • 70 γρ. νερό
  • 1 βανιλίνη
  • 120 γρ. αμύγδαλα, ψημένα, προαιρετικά
  • 20 γρ. κακάο, προαιρετικά

Για το σερβίρισμα

  • μέλι
  • χυμό λεμονιού

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βάζουμε το ταχίνι σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη ή το μέλι, το νερό και ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να γίνεται καραμέλα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σε τρεις δόσεις στο μπολ με το ταχίνι ανακατεύοντας πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Προσθέτουμε τη βανιλίνη και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να πήξει το μείγμα.
  • Προαιρετικά, είτε προσθέτουμε τα ψημένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά, είτε χωρίζουμε το μείγμα σε 2 ισομερή μείγματα, προσθέτουμε στο ένα μείγμα το κακάο, ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί, και τέλος ενώνουμε τα 2 μείγματα ανακατεύοντας ελαφρά.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε φόρμα για χαλβά και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο.
  • Σερβίρουμε με μέλι ή χυμό λεμονιού.