Άμεσες κινήσεις για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τους Ρώσους

345

Την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία εντός του τρέχοντος έτους προανήγγειλε χθες ο Βλαντιμίρ Ρογκόφ, εκπρόσωπος της τοπικής διοίκησης που εγκατέστησαν οι Ρώσοι σε τμήμα της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε, το πρώτο διάστημα μετά την εισβολή, περίπου το 60% της εν λόγω επαρχίας, όπως και το σύνολο της γειτονικής επαρχίας της Χερσώνας, οι διορισμένες Αρχές της οποίας επίσης έχουν αναγγείλει δημοψήφισμα.

Oταν ξεκινούσε η ρωσική εισβολή, ο Πούτιν διαβεβαίωνε ότι δεν σκοπεύει να προσαρτήσει ουκρανικά εδάφη, παρά μόνον να πετύχει την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Στην πορεία, όμως, οι Ρώσοι όχι μόνο αντικατέστησαν τις εκλεγμένες τοπικές αρχές με διορισμένες, αλλά και φυλάκισαν αντιπάλους της εισβολής, καθιέρωσαν το ρούβλι και άρχισαν να διανέμουν ρωσικά διαβατήρια, ενισχύοντας τους φόβους ότι σχεδιάζουν προσάρτηση, κατά το πρότυπο της Κριμαίας. Την ίδια τύχη ενδέχεται να έχει το Ντονμπάς, δηλαδή οι επαρχίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, αν υλοποιηθεί ο στόχος του Κρεμλίνου για «απελευθέρωση», δηλαδή κατάληψη ολόκληρης της περιοχής. Χθες τα ρωσικά στρατεύματα συνέχιζαν να σφυροκοπούν το Σεβερεντονέτσκ. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Σέρχι Χαϊντάι αναγνώρισε ότι «ενδεχομένως θα υποχρεωθούμε να υποχωρήσουμε», προσθέτοντας όμως ότι «αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι μάχες στην πόλη». Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, περίπου 1.000 από τους Ουκρανούς στρατιώτες που υπερασπίζονταν τη Μαριούπολη και παραδόθηκαν έχουν μεταφερθεί στη Μόσχα για ανακρίσεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος έθεσε το θέμα της τήρησης, από την πλευρά της Ρωσίας, των διεθνών κανόνων για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό καγκελάριο. Εξάλλου, οι δύο εμπόλεμες πλευρές αντάλλαξαν χθες από 50 σορούς στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων 37 Ουκρανών που σκοτώθηκαν στη χαλυβουργία Azovstal.

Στο μεταξύ, ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη ρωσική εισβολή» και ανέφερε ότι η Κομισιόν αποφάσισε να διαθέσει 7,25 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.