Απατεώνες «φιλάνθρωποι»

875

Κάθε τέλος έτους, παραδοσιακά δημοσιεύω ένα άρθρο όπου εκλιπαρώ τους φίλους χριστιανούς να απευθύνονται στην Ενορία της γειτονιάς τους για φιλανθρωπίες, και να μην παραπλανούνται από διάφορους εξωεκκλησιαστικούς επιτήδειους οι οποίοι φορώντας την προβιά του φιλάνθρωπου, προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα για αγαθοεργίες από αφελείς συνανθρώπους μας, προς ιδίον όφελος τους. Έτσι έπραξα και πριν μερικές εβδομάδες, αλλά δεν περίμενα ποτέ ότι θα επαληθευτώ τόσο γρήγορα από τις εξελίξεις. Μάθαμε πριν λίγες μέρες ότι ένας από τους πιο προβεβλημένους «φιλάνθρωπους» των Εξαρχείων με βαθύτατες ακροαριστερές ιδεολογικές πινελιές και φιλικά προσκείμενος προς το εγχώριο αναρχικό κίνημα, ο οποίος προέβαλλε ότι παρείχε δωρεάν γεύματα σε χιλιάδες (κυρίως αλλοδαπούς και μετανάστες) συνανθρώπους μας, κατηγορήθηκε με ακλόνητα στοιχεία ότι όλα τα τεράστια ποσά των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που συνέλεγε, τα δρομολογούσε για να ικανοποιήσει το πάθος του στον τζόγο!

Σε ελάχιστες ώρες όλη η τοπική αριστερά που είχε στην κυριολεξία αγκαλιάσει τον συγκεκριμένο απατεώνα, έπεσε από τα σύννεφα. Δεν αναφέρομαι μόνο σε αφελείς απλούς συμπολίτες μας οι οποίοι από το περίσσευμά τους τροφοδοτούσαν άθελά τους το πάθος για τυχερά παιχνίδια που είχε ο απατεώνας. Αναφέρομαι στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία τον είχε βραβεύσει, σε θεσμικούς φορείς και αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης οι οποίοι με περίσσια περηφάνια φωτογραφιζόντουσαν μαζί του σε ειδικές τελετές βράβευσής του, σε βουλευτές της αριστεράς που βοηθούσαν οι ίδιοι εθελοντικά τις διανομές των γευμάτων σε αναξιοπαθούντες, σε έγκριτούς πολίτες και επιχειρηματίες που διαφήμιζαν τις δωρεές που έστελναν προς την «φιλανθρωπική» οργάνωσή του. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε που για ακόμα μια φορά η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν προστατεύτηκε επαρκώς από την ασφάλειά μας και τις μυστικές μας υπηρεσίες ώστε να μην εκτεθεί δίπλα σε αυτόν τον απατεώνα (η έρευνα από τις αρχές λάμβανε μέρος εδώ και πολλούς μήνες).

Επανέρχομαι μετά από αυτή την άκρως απογοητευτική ιστορία απατεωνιάς, στην κατεύθυνση που πρέπει να έχουμε όλοι οι χριστιανοί: καμία εμπιστοσύνη σε εξωεκκλησιαστικούς οργανισμούς «φιλανθρωπίας». Οποιαδήποτε αγαθοεργία πρέπει να δρομολογείται μόνο μέσα από τα δισχιλιετή κανάλια ελεημοσύνης της Εκκλησίας μας, όπου υλοποιείται με τον πιο απλό τρόπο: ρίχνεις τον όβολό σου στο παγκάρι της ενορίας σου, και είσαι απόλυτα σίγουρος ότι οι αναξιοπαθούντες θα ωφεληθούν. Καμία βοήθεια σε επαγγελματίες απατεώνες οι οποίοι προσπαθούν να μας παραπλανήσουν φορώντας την προβιά του «ηθικά ανώτερου», και πλήττουν ανεπανόρθωτα το αίσθημα αλληλεγγύης που οφείλουμε να έχουμε προς τον συνάνθρωπό μας.