Απίθανη μηλόπιτα με χαλβά του μπακάλη

555

Παραδοσιακή αλλά και… πειραγμένη.

 

1 ΩΡΑ ΚΑΙ 15΄ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά για 1 ταψί (διαστ. 24-26 εκ.)

Για τη βάση:

130 γρ. ζάχαρη καστανή

175 ml ηλιέλαιο

175 ml χυµό πορτοκάλι, φρεσκοστυµµένο

1 κ.γ. σόδα µαγειρική

1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

100 γρ. πούδρα αµυγδάλου

250 γρ. αλεύρι φαρίνα

Για τα μήλα:

2 κ.σ. µαργαρίνη

5 µήλα κόκκινα, χωρίς φλούδα, σε κυβάκια

1 σφηνάκι κονιάκ (ή ρούµι σκούρο)

2 κ.σ. ζάχαρη καστανή

2 κ.σ. µέλι

1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

200 γρ. χαλβά του µπακάλη, κατά προτίµηση σοκολάτα, θρυµµατισµένο

Διαδικασία

Μήλα: Σε ένα µεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουµε τη µαργαρίνη και σοτάρουµε τα κοµµάτια του µήλου µέχρι να ροδίσουν απαλά, ανακατεύοντας προσεκτικά µε µια σπάτουλα. Σβήνουµε µε το κονιάκ (ή το ρούµι) και προσθέτουµε τη ζάχαρη, το µέλι και την κανέλα. Ανακατεύουµε ελάχιστα και αφήνουµε να καραµελώσουν τα µήλα και να εξατµιστούν τα υγρά τους. Προσθέτουµε τον χαλβά και ανακατεύουµε απαλά µέχρι να µισολιώσει. Αδειάζουµε το µείγµα στο ταψί.

Βάση: Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βάζουµε στον κάδο του µίξερ τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και το µισό χυµό πορτοκαλιού και δουλεύουµε τα υλικά µε έναν αυγοδάρτη µέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σταµατάµε το µίξερ και κρατώντας το ποτήρι µε τον υπόλοιπο χυµό πορτοκαλιού επάνω από τον κάδο ρίχνουµε µέσα στο ποτήρι τη σόδα (θα αφρίσει). Ανακατεύουµε καλά µε ένα κουτάλι µέχρι να διαλυθεί και αδειάζουµε τον χυµό στον κάδο. Δουλεύουµε µε τον αυγοδάρτη για 1΄-2΄ και προσθέτουµε την κανέλα και την πούδρα αµυγδάλου. Τέλος, προσθέτουµε λίγο-λίγο το αλεύρι και µόλις ενωθούν όλα τα υλικά σταµατάµε τη λειτουργία του µίξερ.

Αδειάζουµε το µείγµα στο ταψί µε τα µήλα και ισιώνουµε την επιφάνεια µε ένα κουτάλι.

Ψήνουµε τη µηλόπιτα για 40΄-45΄. Βγάζουµε τη µηλόπιτα από τον φούρνο και αφήνουµε να σταθεί για 10΄. Την αναποδογυρίζουµε µε προσοχή σε µια πιατέλα, την κόβουµε σε κοµµάτια και σερβίρουµε αµέσως.

 

Συνταγή: Ντίνα Νικολάου