Βούτσης: H Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά ζητά γνωμοδότηση για τους ΑΝΕΛ

173

Την υλοποίηση της τελευταίας πρότασης στην περίφημη επιστολή Τσίπρα σε Βούτση  ανέλαβε τελικά η βουλευτής των ΑΝΕΛ και έμπιστη του Πάνου Καμμένου, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής.

Δηλαδή,  αντί ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής να ζητήσει γνωμοδότηση, σύμφωνα με την “προτροπή” Τσίπρα, την ζητάνε οι ίδιοι οι ΑΝΕΛ! Η επίμαχη φράση στην επιστολή του πρωθυπουργού με την οποία ζητούσε να μην αλλάξει ούτε “σημείο στίξης από τον Κανονισμό” είναι η εξής: “Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής”.

Στην ενημέρωση που έκανε ο ΠτΒ μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής η οποία έγινε σε τεταμένο κλίμα, επέμεινε πολλές φορές πως κανείς από τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα (σσ ΑΝΕΛ και Ποτάμι) δεν ζήτησε τίποτα, αλλά την πρωτοβουλία να “διασωθούν” τουλάχιστον ως Πρόεδροι κοινοβουλευτικών κομμάτων πήρε ο ίδιος και η κυβέρνηση.

“Ποτέ κανείς δεν μας ζήτησε τίποτα” επανέλαβε πολλές φορές ο κ. Νίκος Βούτσης, ενώ διαβεβαίωσε πως “έχουμε πρωτοφανή προσήλωση στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής”. Συμπλήρωσε πως αν κάποιος το αμφισβητεί αυτό “ας του κάνει επιτέλους πρόταση μομφής να σταματήσουν οι κορώνες εκ του ασφαλούς στο παρασκήνιο πως είμαι ο χειρότερος Πρόεδρος Βουλής της μεταπολίτευσης”. Ενώ σε δημοσιογραφικό ερώτημα επί της πρότασης Χρ. Βερναρδάκη για να ενταχθούν οι ‘6’ βουλευτές στης ψήφου εμπιστοσύνης (Κουντουρά, Ζουράρις, Κόκκαλης, Παπαχριστόπουλος, Δανέλλης και Παπακώστα) στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε λακωνικά “κοντός ψαλμός”

Ο ίδιος είπε πως επί του αιτήματος της κ. Κόλλια-Τσαρουχά, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής “θα γνωμοδοτήσει άμεσα” ενώ την τελική απόφαση επί του θέματος (να μείνουν ως Κ.Ο. οι ΑΝΕΛ) μπορεί να την λάβει με ψηφοφορία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Μέχρι τότε η Κ.Ο. τόσο των ΑΝΕΛ όσο και του Ποταμιού παραμένουν ως έχουν σήμερα. “Πρέπει να σημειώσουμε πως εάν διαλυθεί μια Κοινοβουλευτική Ομάδα τότε για να επανασυσταθεί χρειάζονται 10 και όχι πέντε βουλευτές” είπε ο κ. Βούτσης.

Αύριο το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής θα τεθούν σε ψηφοφορία αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής μεταξύ των οποίων η μονιμοποίηση ειδικών φρουρών, αλλαγές στο διοικητικό προσωπικό της Βουλής και άλλα θέματα.