25.1 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024
Αρχική ΝΕΑ Διέρρευσε πριν καν κατατεθεί το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης...

Διέρρευσε πριν καν κατατεθεί το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης – Δείτε live

979

Τα «βρήκαν» τελικά στο κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με πληροφορίες. Πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν πως συμφώνησαν οι Νικος Ανδρουλακης και Σωκράτης Φάμελλος σε τηλεφωνική επικοινωνία, στο να συνδιαμορφωθεί από κοινού το κείμενο σε μια λογική αυστηροποίησης της προτάσεως απέναντι στην κυβέρνηση.

«Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Έγιναν προσθήκες, έγινε διαμόρφωση του κειμένου και οι όποιες τροποποιήσεις έγιναν δεκτές από το ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Κάποια κομμάτια στην πρόταση έγιναν πιο αυστηρά, μετά από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και υπήρξε συνδιαμόρφωση. Ο βασικός κορμός της πρότασης δυσπιστίας αφορά στα Τέμπη, υπάρχουν αναφορές στις υποκλοπές, στην υποκλοπή των στοιχείων των ομογενών, και στις τελευταίες αποκαλύψεις για τα μονταρίσματα των συνομιλιών που αφορούν στα Τέμπη», σημειώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα δύο κόμματα σε μεταξύ τους ανταλλαγή του αρχικού κειμένου, συμφώνησαν έχοντας μια πολύ καλή συνεργασία και αποφάσισαν να προσθέσουν και νέα στοιχεία εκτός από το αυτό καθεαυτό την σκευωρία όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση των Τεμπών επίσης το θέμα της υποκλοπής των email των ομογενών, το θέμα των υποκλοπών, θέματα διαφάνειας θεσμών και δημοκρατίας καθώς και θέματα ακρίβειας.

Η πρόταση δυσπιστίας

Στην πρόταση δυσπιστίας που έχει διαρρεύσει πριν καν κατατεθεί αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

«Η πρωτοφανής απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η διακυβέρνηση της Χώρας δεν μπορεί να αφεθεί άλλο στα χέρια μιας Κυβέρνησης, η οποία συστηματικά υπονομεύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της και που, στον βωμό της διατήρησης της εξουσίας και της προστασίας στελεχών της, δεν διστάζει να υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια διαλεύκανσης μιας πολύνεκρης τραγωδίας, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη και φθάνοντας μέχρι το σημείο της παραποίησης αποδεικτικών στοιχείων για να διασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση. Με τις πρακτικές υπονόμευσης της ίδιας της δημοκρατίας αλλά και της απαξίωσης των θεσμών που μετέρχεται η Κυβέρνηση, κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην πολιτική, στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη. Αυτή η θεσμική και πολιτική παθογένεια έρχεται να προστεθεί στην εδώ και καιρό διαρκή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, με το εντεινόμενο κύμα της ακρίβειας, την ανοχή στην αισχροκέρδεια και στην εγκατάλειψη των πυλώνων του κοινωνικού κράτους -δημόσια εκπαίδευση και δημόσιο σύστημα υγείας. Η Ελλάδα μοιάζει όλο και λιγότερο με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, καθώς η Κυβέρνηση αδυνατεί να διασφαλίσει στους πολίτες αξιοπρεπές εισόδημα, τη στοιχειώδη ασφάλεια και τα διαχρονικά κεκτημένα του κοινωνικού κράτους. Για τους λόγους αυτούς, υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 84 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής».

Δείτε live την συζήτηση από τη Βουλή

Πρόταση δυσπιστίας: Ποια η θεσμική διαδικασία στη Βουλή

Η Βουλή έχει τη δυνατότητα είτε να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση είτε από κάποιο μέλος της. Αυτό γίνεται μέσω της υποβολής πρότασης δυσπιστίας, όπως αναφέρει το Άρθρο 84 του Συντάγματος και το Άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι το κορυφαίο μέσο για την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η πρόταση δυσπιστίας εισάγεται με αίτηση της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο της Βουλής. Πρέπει να έχει τουλάχιστον 50 υπογραφές. Από τη στιγμή που θα υποβληθεί η πρόταση, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση που η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη συζήτηση πρέπει να έχει διάρκεια τριών ημερών και να ολοκληρωθεί στις 12 το βράδυ της τρίτης ημέρας με φανερή ονομαστική ψηφοφορία.

Για να γίνει δεκτή, πρέπει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Δηλαδή να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 βουλευτές. Μία νέα πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί ΜΟΝΟ εάν έχουν περάσει έξι μήνες από την απόρριψη της τελευταίας, εκτός και αν έχει την υπογραφή της πλειοψηφίας των όλου αριθμού των βουλευτών.

Σε περίπτωση που η πρόταση γίνει δεκτή, τότε η κυβέρνηση χάνει τη «δεδηλωμένη» και πρέπει να παραιτηθεί. Το ίδιο συμβαίνει και εάν γίνει δεκτή πρόταση δυσπιστίας κατά ενός υπουργού. Σημειώνεται ότι και η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έχει συνάφεια με την πρόταση δυσπιστίας. Και αυτό διότι την ζητάει η κυβέρνηση από τη Βουλή. Για να γίνει δεκτή, χρειάζεται να έχει εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δύο πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Το Άρθρο 42 του Κανονισμού της Βουλής

«H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.

Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ Άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών».