Διώρυγα Σουέζ : Πώς η Σελήνη βοήθησε στην αποκόλληση του Ever Given

472

Το φεγγάρι σε ρόλο ρυμουλκού.

 

Η επιχείρηση για την αποκόλληση του γιγάντιου φορτηγού πλοίου που είχε μπλοκάρει για μέρες τη Διώρυγα του Σουέζ μπορεί να συνεχιζόταν ακόμα αν δεν είχαν βάλει ένα χεράκι οι ουρανοί.

Το πλοίο Ever Green, φορτωμένο με χιλιάδες κοντέινερ, απελευθερώθηκε τη Δευτέρα χάρη σε μια ασυνήθιστα υψηλή παλίρροια που εμφανίζεται μόνο δύο φορές τον μήνα.

«Μας βοήθησε η ισχυρή παλίρροια που είχαμε σήμερα το απόγευμα» δήλωσε την Δευτέρα στο Associated Press ο Πίτερ Μπερντόφσκι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Boskalis που διαχειριζόταν τα δύο ρυμουλκά της επιχείρησης.

«Ουσιαστικά είχαμε τις δυνάμεις της φύσης να σπρώχνουν δυνατά μαζί μας, πιο δυνατά από ό,τι μπορούσαν τα δύο ρυμουλκά» ανέφερε.

Σύμφωνα με τους New York Times, η πλημμυρίδα ανέβασε τη στάθμη του νερού στη διώρυγα κατά περίπου 46 εκατοστά στο αποκορύφωμα του φαινομένου την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Οι παλίρροιες οφείλονται στη βαρυτική έλξη που ασκούν στους ωκεανούς ο Ήλιος και η Σελήνη. Οι μεγαλύτερες εκδηλώνονται όταν η Γη ευθυγραμμίζεται με το φεγγάρι και τον Ήλιο, κάτι που συμβαίνει δύο φορές το μήνα: την ημέρα της πανσελήνου, όταν η Γη βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στον Ήλιο και τη Σελήνη· και την ημέρα της Νέας Σελήνης, όταν το φεγγάρι βρίσκεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη (και μένει σκοτεινό επειδή βυθίζεται στη σκιά της Γης).

Κάθε κύκλος παλίρροιας διαρκεί 12 ώρες και 25 λεπτά, σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται 6 ώρες και 12,5 λεπτά για το νερό να πέσει από την πλημμυρίδα στην άμπτωτη.

Η πανσέληνος ήταν την Κυριακή, όμως η παλίρροια παρέμεινε υψηλή και τη Δευτέρα, όταν τα δύο ρυμουλκά κατάφεραν να απελευθερώσουν το πλοίο των 400 μέτρων, το οποίο είχε σφηνώσει διαγώνια στο νότιο τμήμα της Διώρυγας, κλείνοντας έναν από τους σημαντικότερους διαδρόμους των θαλάσσιων μεταφορών.

Εκτός από την πανσέληνο, ένας άλλος παράγοντας που βοήθησε την επιχείρηση ήταν το γεγονός ότι η Σελήνη βρισκόταν σχεδόν στην ελάχιστη απόστασή της από τη Γη η οποία ονομάζεται περίγειο. Στη θέση αυτή, οι πλημμυρίδες και οι άμπωτες είναι ακόμα εντονότερες.

Χάρη στο φεγγάρι, λοιπόν, το Ever Green είναι ελεύθερο να συνεχίσει το ταξίδι.