Εφιαλτική πρόβλεψη Τζανάκη για ένα εκατ. μολύνσεις ανεμβολίαστων το επόμενο τρίμηνο

285

Την εφιαλτική πρόβλεψη ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι πολίτες θα προσβληθούν από τον κορονοϊό, έκανε ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

“Είναι προδιαγεγραμμένο ότι το επόμενο τρίμηνο θα μολυνθούν ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι”, ανέφερε ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτιμώντας ότι από τον αριθμό αυτό, ποσοστό 5% έως 7% θα καταλήξει στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 431.

363 (84.22%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και
68 (15.78%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης είπε ότι το 87% με το 90% που βρίσκεται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

“Οι προβλέψεις που κάνει ο κύριος Τζανάκης συνήθως πέφτουν μέσα, όπως και ο κύριος Σαρηγιάννης και μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στο να αντιληφθούμε προς τα πού πάνε τα πράγματα, άρα δεν έχω κανένα λόγο να τον αμφισβητήσω”, τόνισε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

“Φαίνεται από τη δυναμική που έχει αποκτήσει και πάλι η πανδημία ότι πάμε προς μεγάλα νούμερα και σε κρούσματα και σε διασωληνωμένους. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα μειωθεί η τάση στους νεκρούς τους επόμενους δυο με τρεις μήνες”, πρόσθεσε ο κ. Μανωλόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρίτη δόση θα βοηθήσει τους εμβολιασμένους να αποφύγουν κρούσματα και αυτό το 10% να μην εξελιχθεί σε ΜΕΘ και σε θανάτους.

“Πρέπει να γίνει η τρίτη δόση. Βασικό πρόβλημα παραμένουν όμως οι ανεβολίαστοι”, σημείωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας.

“Μαύρα” ρεκόρ σε Β. Ελλάδα και Θεσσαλία
Έκρηξη που δεν περιορίζεται πλέον μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά εξαπλώνεται στη Θεσσαλία, σε νότιες περιοχές της χώρας, ακόμη και σε νησιά, δείχνουν οι αριθμοί.

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ απεικονίζουν με ακρίβεια την κατάσταση, καθώς σε τρεις περιοχές της χώρας τα ποσοστά θετικότητας την προηγούμενη εβδομάδα (25-31 Οκτωβρίου) ξεπέρασαν το 2%, ενώ 18 περιοχές βρίσκονται αντιμέτωπες με θετικότητα άνω του 1% για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η θετικότητα χτυπάει “κόκκινο” σε Κιλκίς, Λάρισα και Μαγνησία με 2,26%, 2,12% και 2,07% αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, δύο νησιά, η Πάρος (1,42%) και η Θάσος (1,02%) παρουσιάζουν ανησυχητικά ευρήματα, ενώ και η Φωκίδα που μέχρι πρότινος κινούνταν σε χαμηλά επίπεδα έφτασε στο 1,17%.