Goldman Sachs: Οι τρεις προϋποθέσεις για την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

209

Σε έκθεσή της η Goldman Sachs επισημαίνει τις τρεις βασικές προϋποθέσεις, που απαιτούνται προκειμένου η Ελλάδα να επιτύχει τη βιώσιμη επιστροφή στις αγορές και προειδοποιεί πως χωρίς αυτές οι αγορές θα συνεχίσουν να βλέπουν τη χώρα μας ως «ειδική περίπτωση» και ευάλωτη σε απρόβλεπτα σοκ. 

Η πρώτη είναι να αποφασιστεί μία ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Όσο δύσκολη και εάν είναι αυτή πολιτικά και οικονομικά, οι ειδικοί της Goldman προειδοποιούν πως εάν δεν γίνει, το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο. «Υπολογίζουμε ότι χωρίς την ελάφρυνση το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα σκαρφαλώσει πολύ υψηλότερα των ορίων, που το ΔΝΤ προσδιορίζει αναγκαία, ώστε να αποτραπεί μία νέα κρίση» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.  

Η δεύτερη είναι να έχει οικοδημθεί ένα σημαντικό «μαξιλάρι ρευστότητας» πριν την έξοδο από το πρόγραμμα. Τέτοιου είδους μαξιλάρια ήταν που τόνωση των εμπιστοσύνη των επενδυτών στις περιπτώσεις της επιστροφής της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου στις αγορές, θυμίζει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος. «Σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες χώρες, η Ελλάδα θα έρθει πιθανότατα αντιμέτωπη με πιο αυστηρή νομισματική πολιτική τα επόμενα χρόνια» προειδοποιεί, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο αναγκαίο το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, εάν ο πιστωτές συμφωνήσουν να εκταμιεύσουν το σύνολο του ποσού του προγράμματος, επισημαίνει η Goldman. 

H τρίτη προϋπόθεση είναι η συμφωνία της εξόδου να περιλαμβάνει ένα «ισχυρό σύστημα κινήτρων» , το οποίο θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να παραμείνει στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Το να στηριχθεί κανείς αποκλειστικά στην πειθαρχία που επιβάλλουν οι αγορές δεν είναι αρκετό» διαμηνύει η επενδυτική τράπεζα, προσθέτοντας πως απαιτείται ενισχυμένη εποπτεία των δημοσιονομικών στόχων με αντάλλαγμα την ελάφρυνση του χρέους.  Με λίγα λόγια επισημαίνει ότι η ελάφρυνση θα πρέπει να εξαρτάται από την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, κάτι που άλλωστε έχουν επισημάνει πολλές φορές και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. 

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν αυτές οι τρεις συνθήκες. Από τη μια πλευρά, οι επίσημοι πιστωτές επιθυμούν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με ελάφρυνση του χρέους. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιαιτερότητες της δομής της ιδιοκτησίας του ελληνικού δημόσιου χρέους και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης δημιουργεί de facto seniority του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα “χέρια” του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με τους πιστωτές του επίσημου τομέα. Σε αυτή την περίπτωση, η αποτροπή του ηθικού κινδύνου από τους επενδυτές και τις ελληνικές κυβερνήσεις είναι η πρόκληση-κλειδί που πρέπει να αντιμετωπιστεί, τονίζει η τράπεζα.

Τέλος, όπως επισημαίνει, η προοπτική των πρόωρων εκλογών μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, θέτει πολιτικούς  κινδύνους για τη  συνέχιση της οικονομικής πολιτικής, ιδίως εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία και ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι δύσκολος.