“Καλπάζει” η ανεργία στην Κρήτη

Κατακόρυφη άνοδο παρουσιάζουν τον τελευταίο καιρό τα νούμερα της ανεργίας στην Κρήτη.

Όπως πρώτο αποκάλυψε το cretapost, η ανεργία στην Κρήτη βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων. Μάλιστα, έπειτα από 27 χρόνια η περιφέρεια της Κρήτης βρίσκεται στην πρώτη θέση ανεργίας σε όλη τη χώρα!

Σε επίπεδο νησιού το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων είναι οι εποχικοί οι οποίοι ξεπερνούν τους 62.000 ανέργους. Ο αριθμός αυτός είναι μία από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Πάνω από 1 εκατομμύριο οι άνεργοι στην χώρα – Ένας στους έξι επιδοτούνται

Πάνω από ένα εκατομμύριο είναι οι άνεργοι στην χώρα ενώ όπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου μόνο ένας στους έξι επιδοτούνται από το κράτος.

«Το ΕΚΗ παρουσιάζει τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ στην Κρήτη και Ελλάδα, που αφορούν την ανεργία και που επαληθεύουν τις θέσεις που εδώ και πολύ καιρό εκφράζει, στοιχεία που διαψεύδουν παράλληλα τον απερχόμενο  Υπουργό Εργασίας  κ. Βρούτση στις θέσεις που είχε εκφράσει για την ανεργία και την επιδότηση των ανέργων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η ανεργία έχει ανέλθει στο τέλος της Χρονιάς (μήνας Δεκέμβρης) στους 1.133.432 εκ των οποίων παίρνουν κάποιο βοήθημα οι 202.504 !!, δηλ. επιδοτείτε μόλις το 17,87 % ( ένας στους 6)», επισημαίνει το ΕΚΗ σε σχετική ανακοίνωση.

Ο κορονοϊός η αιτία της αύξησης της ανεργίας

Μία ραγδαία αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η ανεργία στην Κρήτη.

«Στην Κρήτη συγκρίνοντας τα στοιχεία των τελευταίων ετών 2011-2020  (μήνας Δεκέμβριος), βλέπουμε την ραγδαία αύξηση των τελευταίων ετών που έφερε την Περιφέρεια μας στην πρώτη θέση (ποσοστό ανέργων σε σχέση με εργατικό δυναμικό) ανεργίας στην Χώρα, μετά από 27 ολόκληρα χρόνια.

Αιτία της αυτής της ραγδαίας αύξησης είναι φυσικά οι επιπτώσεις της πανδημίας του covid 19, με τις οποίες επλήγη ο πυρήνας της απασχόλησης στον Νησί μας αυτός του Επισιτισμού – Τουρισμού, και η οποία παρουσιάζεται από τα τέλη του 2019 δηλ. στις αρχές της υγειονομικής κρίσης», αναφέρει το ΕΚΗ.

Η ανεργία των εποχικών εργαζομένων ταυτίζεται με την ανοδική πορεία της συνολικής ανεργίας, γεγονός που αποδεικνύει, ότι ο πυρήνας της απασχόλησης είναι ο Τουρισμός φτάνοντας στους 62701 οι εποχικοί άνεργοι στα τέλη του 2020.

Δυσμενές στοιχείο είναι και η ραγδαία αύξηση της ανεργίας που εμφανίζεται στα τέλη του 2020 και στου υπόλοιπους κλάδους πλέον του Τουριστικού, όπως εμπόριο, βιοτεχνία και γενικά στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, λόγω φυσικά των αν επάλληλων lockdown.

Τέλος τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνεργοι είτε εποχικοί είτε πλήρους απασχόλησης, δεν χρήζουν καμιάς βοήθειας από την Πολιτεία, έχοντας αφεθεί έρμαιο στην σκληρή καθημερινότητα για  κάλυψη ακόμη και των βασικών τους αναγκών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό μη επιδοτούμενων είναι από τον κλάδο του Τουρισμού Επισιτισμού, (εργαζόμενοι στα Αεροδρόμια, σε rent a car, Ξεναγοί, σε τουριστικά γραφεία, χειριστές βαρέων μηχανημάτων κ.τ.λ.), λόγω του ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στο ευνοϊκό μέτρο των 50 ενσήμων ή γιατί η επιχείρηση που εργάζονται δεν θεωρείται εποχική γιατί απασχολεί κατά μέσω όρο την χρονιά πάνω από το 25% του προσωπικού της.