Κορωνοϊός: Αυτές οι τροφές προστατεύουν τον οργανισμό

432

Δείτε τις ομάδες τροφών που βοηθούν τον οργανισμό.

Επειδή η τροφή μας είναι και το φάρμακό μας, η διαμόρφωση της διατροφικής καθημερινότητάς μας μπορεί να λειτουργήσει ως μια μορφή «ασπίδας» εναντίον του κορωνοϊού.

Ένας από τους βασικότερους τρόπους αντιμετώπισης του κορωνοϊού είναι η θωράκιση του ανοσοποιητικού μας. Πώς όμως μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας μέσω των σωστών διατροφικών επιλογών;

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D: Ο ρόλος της βιταμίνης D είναι πολύ σημαντικός για την προστασία του ανοσοποιητικού. Βιταμίνη D περιέχουν μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός τα αβγά, το μουρουνέλαιο κ.ά. Σημαντική επίσης είναι και η έκθεση στον ήλιο – προσώπου και χεριών- για 10-15 λεπτά την ημέρα για την επαρκή σύνθεση των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη D.

Γιαούρτι, κεφίρ, προβιοτικά: Σημαντική είναι και η συμβολή γιαουρτιού και κεφίρ και γενικά τροφών πλούσιων σε προβιοτικά.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: Ένας τρόπος για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας είναι να εντάξετε στο καθημερινό διατροφικό πλάνο τροφές με βιταμίνη C όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, φράουλες, γκρέιπ φρουτ, πιπεριές κ.ά. Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων καταπολεμώντας τις λοιμώξεις αποτελεσματικά.

 

1. Εσπεριδοειδή
Οι περισσότεροι στρέφονται στην βιταμίνη C, αφού έχουν κρυώσει. Αυτό συμβαίνει γιατί συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων καταπολεμώντας τις λοιμώξεις αποτελεσματικά.

 

2. Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι υπερφορτωμένο με βιταμίνες και μέταλλα και ειδικότερα από βιταμίνες A, C και E, καθώς και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Tο μπρόκολο είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά που μπορείτε να βάλετε στο τραπέζι σας.

 

3. Τζίντζερ
Το τζίντζερ βοηθά στον πονόλαιμο και σε άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της ναυτίας.

 

4. Γιαούρτι
Προσπαθήστε να πάρετε τα απλά γιαούρτια και όχι αυτά τα φορτωμένα με ζάχαρη. Μπορείτε να γλυκάτε το γιαούρτι μόνοι σας με φρούτα και με μέλι. Το γιαούρτι είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης D, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και θεωρείται ότι ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας έναντι ασθενειών.

 

5. Αμύγδαλα
Η βιταμίνη Ε είναι το κλειδί για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι μια λιποδιαλύτη βιταμίνη, που σημαίνει ότι απαιτεί την παρουσία λίπους για να απορροφηθεί σωστά. Μια χούφτα με 46 ολόκληρα, αμύγδαλα χωρίς κέλυφος, παρέχει σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Ε.

 

6. Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως αντιφλεγμονώδες στη θεραπεία τόσο της οστεοαρθρίτιδας όσο και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Επίσης, φαίνεται ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις κουρκουμίνης στον οργανισμό μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της μυϊκής βλάβης που προκαλείται από την άσκηση.

 

7. Παπάγια
Η παπάγια είναι ένα άλλο φρούτο με βιταμίνη C. Μπορείτε να βρείτε το 224% της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C σε μια παπάγια. Η παπάγια έχει επίσης ένα πεπτικό ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

 

8. Πουλερικά
Τα πουλερικά, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β-6. Η βιταμίνη Β-6 είναι σημαντική σε πολλές από τις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο σώμα. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό νέων και υγιεινών ερυθρών αιμοσφαιρίων.

 

9. Ηλιόσποροι
Οι ηλιόσποροι είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά, όπως φωσφόρο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β-6. Είναι επίσης εξαιρετικά υψηλή σε βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.Η βιταμίνη Ε είναι σημαντική για τη ρύθμιση και τη διατήρηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

10. Οστρακοειδή
Ο ψευδάργυρος απαιτεί τόση προσοχή όπως πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα, αλλά τα σώματά μας το χρειάζονται, ώστε τα ανοσοποιητικά μας κύτταρα να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά.