Μηδενίζει τα δάνεια του ΔΝΤ η Ελλάδα

Αλλάζει την οικονομική εικόνα και το πλάνο των χρεών για την Ελλάδα, καθώς μηδενίζονται πια τα δάνεια του ΔΝΤ που έχει λάβει η χώρα μας μετά την άδεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να επιτρέψει στη χώρα να αποπληρώσει πρόωρα τις τελευταίες δόσεις των δανείων διάσωσης του Ταμείου.

Η τελευταία δόση προς το ΔΝΤ ανέρχεται στα 1,86 δις ευρώ. Η Ελλάδα είχε ήδη αποπληρώσει δάνεια προς το ΔΝΤ ύψους 6 δις ευρώ. Ετσι, το ταμείο αποχωρεί από την Ελλάδα ως δανειστής, ενώ το 2020 είχε κλείσει και το γραφείο του στην Αθήνα. Απλώς παραμένει ως τεχνικός σύμβουλος στο σχήμα της Ενισχυμένης Εποπτείας της Ελληνικής Οικονομίας.

Παράλληλα, ο ESM έδωσε και την άδεια για αποπληρωμή ενός μέρους των διμερών δανείων από τους εταίρους της Ευρωζώνης (περίπου 5,8 εκατ ευρώ). Σβήνοντας τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ η Ελλάδα στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για τη χρηματοοικονομική θέση της, βελτιώνει το προφίλ του δημόσιου χρέους της και τερματίζει μια μακρά τραυματική περίοδο θυσιών και οικονομικής δυσχέρειας που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2010.