Μπήκαμε στη θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση

189

 Λίγες ώρες μετά βρίσκομαι μπροστά στη θαλαμηγό, η οποία 65 χρόνια μετά δείχνει εξίσου πολυτελής και εκθαμβωτική. Στην πλώρη της ανεμίζει η σημαία της Μάλτας και στο πιο ψηλό κατάρτι η ελληνική σημαία. Ανεβαίνω τη σκάλα και νιώθω ήδη μια παράξενη ενέργεια να με πλημμυρίζει. Πατάω άλλωστε σε μία από τις πιο ιστορικές θαλαμηγούς των ελληνικών (και όχι μόνο) θαλασσών.


Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος, μας υποδέχεται στο σαλόνι «Μαρία Κάλλας» μαζί με τον σημερινό ιδιοκτήτη της «Christina O» και εκπρόσωπους της εταιρείας. Μας εξηγεί ότι η πρώτη αυτή επίσκεψη είναι η αρχή μιας νέας συνεργασίας του Δήμου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου με την πλοιοκτήτρια εταιρεία της θαλαμηγού, η οποία επέλεξε ως Home Port στην Ελλάδα, τη νεοσύστατη Μαρίνα του Μεσολογγίου.

 "mc-thalamigos-onasi06.jpg"

Το σαλόνι «Μαρία Κάλλας»

Αφήνω πίσω μου το σαλόνι με το πιάνο και τα πορτραίτα της Μαρίας Κάλλας και χαζεύω την βιβλιοθήκη «Ουίνστον Τσόρτσιλ». Πολυτελείς καναπέδες και πολυθρόνες σε καλούν να καθίσεις αναπαυτικά και να διαβάσεις κάποιο -από τις πρώτες εκδόσεις βιβλίο- που υπάρχει στα ράφια. Στο κέντρο ένα τραπέζι στο οποίο δεσπόζει μια προτομή του Τσόρτσιλ και το βιβλίο επισκεπτών. Το ξεφυλλίζω και το μάτι μου πέφτει στις 28 Ιουλίου 2017: Leonardo DiCaprio. Χμ…

 "Mc-thalamigos-onasi03.jpg"

Η βιβλιοθήκη «Ουίνστον Τσόρτσιλ»

"mc-thalamigos-onasi05.jpg"

"mc-thalamigos-onasi4.jpg"

Το βιβλίο επισκεπτών

Το σκάφος κατασκευάστηκε και λειτούργησε ως φρεγάτα του καναδικού στόλου για μια δεκαετία, πριν το αγοράσει ο Ωνάσης το 1954 και διαθέσει μερικά εκατομμύρια για να το ανακαινίσει. Έκτοτε, έγινε σύμβολο του πλούτου και της πολυτέλειας του έλληνα μεγιστάνα και φιλοξένησε κατά καιρούς στις καμπίνες μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς πολιτικής και καλλιτεχνικής σκηνής: Ουίνστον Τσόρτσιλ, Τζον Κένεντι, Φρανκ Σινάτρα, η αγαπημένη του Μαρία Κάλλας, Μέριλιν Μονρόε, Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Εδώ ο Ωνάσης παντρεύτηκε την Τζάκι Ο, εδώ έγινε η γαμήλια δεξίωση του Πρίγκηπα Ρενιέ Γ’ με την Γκρέις Κέλι το 1956.

Διαβάστε περισσότερα στο athensvoice.gr