Όνειρο ζουν – Παπαδοπούλου: Το Μεσανατολικό μπορεί να επηρεάσει θετικά τον ελληνοτουρκικό διάλογο

212

Την ώρα που η γειτονική χώρα στηρίζει απροκάλυπτα την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και τις ενέργειές της απέναντι στο Κράτος του Ισραήλ, τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σφιχταγγαλιάζεται με τον Χανίγια της Χαμάς και απειλούν μαζί το Ισραήλ, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ζει το δικό της όνειρο.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να δώσει θετική ώθηση στον ελληνοτουρκικό διάλογο, εκτίμησε η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου μιλώντας στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών.

Όπως επεσήμανε, οι δυο χώρες έχουν κάθε συμφέρον να μην επεκταθεί αυτή η κρίση.

«Διαβάζω πολλές αναλύσεις στις εφημερίδες, ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει αρνητικά τον ελληνοτουρκικό διάλογο, εγώ είμαι της αντίθετης άποψης ότι θα τον επηρεάσει θετικά», σημείωσε η κα Παπαδοπούλου και πρόσθεσε:

«Διότι και η Τουρκία και η Ελλάδα ανεξάρτητα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις, τους διαφορετικούς στόχους, τις διαφορετικές κοσμοθεωρίες που μπορεί να έχουν, έχουν ένα κοινό συμφέρον: δε μπορούν να ζουν σε μια περιοχή η οποία εκρήγνυται. Και η έκρηξη αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή αφορά και τους δύο μας. Άρα και οι δυο μας έχουμε κάθε συμφέρον να μην επεκταθεί αυτή η κρίση».

Με αυτή την έννοια, σημείωσε χαρακτηριστικά, «είναι υποβοηθητικό των προσπαθειών των δυο κυβερνήσεων να πλεύσουν οι σχέσεις σε ήρεμα νερά».

Όπως επεσήμανε, ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι μια διαδικασία, η οποία δε φτάνει σε αποτελέσματα μέσα σε μια μέρα και μόνο ότι θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας «είναι ένα θετικό γεγονός και μόνο ότι θα καθίσουν οι δυο κυβερνήσεις μαζί και θα συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, κοινές προκλήσεις όπως είναι το μεταναστευτικό».

Τόνισε πως το μεταναστευτικό είναι μια κοινή πρόκληση. «Μπορεί εμείς να βλέπουμε όλο αυτό το κύμα που έρχεται από τα τουρκικά παράλια και από τον Έβρο, αλλά και η Τουρκία έχει μεταναστευτικό πρόβλημα με άλλη μορφή. Οι συνθήκες στη Μ Ανατολή δημιουργούν κινδύνους για έκρηξη του μεταναστευτικού προβλήματος που αφορά όλη τη λεκάνη της Μεσογείου».