Ψήφος αποδήμων: Αρνητικό το ΚΚΕ

139

Αρνητικό στην κυβερνητική πρόταση για την ψήφο των αποδήμων εμφανίζεται στην παρούσα φάση το ΚΚΕ όπως διεφάνη από τις δηλώσεις του ΓΓ του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα. Στις 22 Οκτωβρίου η διακομματική επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού είχε καταλήξει σε κατ’ αρχήν συμφωνία, μετά από τρεις συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για την αποδοχή, με τουλάχιστον 200 ψήφους, του σχετικού νομοσχεδίου. 

Όπως ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 με αφορμή το Πολυτεχνείο ‘’από την πρώτη μελέτη της κυβερνητικής πρότασης ‘δεν καλύπτονται οι προϋποθέσεις που είχαμε βάλει’ σε σειρά ζητημάτων που άπτονται του κινδύνου νοθείας και αλλοίωσης του εκλογικού σώματος, αντισυνταγματικότητας ορισμένων αλλαγών και του εκλογικού νόμου και του πλαφόν που μένουν ανοιχτά’’.

Διευκρίνισε ότι παρά τα όσα γράφονται και λέγονται ο ρόλος του ΚΚΕ “δεν είναι ούτε ρυθμιστικός, ούτε απορρυθμιστικός”, ενώ ανέφερε ότι εξαρχής το ΚΚΕ είχε ταχθεί υπέρ της διευκόλυνσης των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν εφόσον η ασκούμενη πολιτική και οι θέσεις των κομμάτων επηρεάζει κι αυτούς και αυτή η ψήφος να μετρά όπως και των υπόλοιπων Ελλήνων.

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο είπε ότι το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης απλής και ανόθευτης αναλογικής, συνδυάζοντας μάλιστα το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού με την πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού συστήματος σημειώνοντας “από τη μια έχουμε αλλαγή του εκλογικού σώματος που μεγαλώνει, αλλά παραμένει η ανισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων πολιτών με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει προς το χειρότερο”.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας χαρακτήρισε προβληματικές τις προτάσεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας “θεωρούμε ότι (η εκλογή του ΠτΔ) θα μπορούσε να μείνει έτσι, να ισχύει όπως ήταν” και ότι το ΚΚΕ “δεν θεωρεί αστάθεια το να ψηφίζει ο ελληνικός λαός σε εκλογές και αν δημιουργείται αστάθεια σε ένα άδικο σύστημα, καλό είναι ο ελληνικός λαός να το αξιοποιεί προς όφελός του”.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν αποδοχή των θέσεων του ΚΚΕ για όριο διαμονής στο εξωτερικό μέχρι 30 έτη και ύπαρξη ελληνικού ΑΦΜ, καθώς και συνδυασμό κάλπης με -κατ’ εξαίρεση- επιστολική ψήφο περιλαμβάνει η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων που εστάλη στα  κόμματα.

Για να δοθεί ψήφος στους απόδημους ο σχετικός νόμος πρέπει να ψηφιστεί από 200 βουλευτές, οπότε, χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αναγκαίες οι ψήφοι των βουλευτών του ΚΚΕ. 

Πολυτεχνείο – “Καλώς έκοψαν το λουκέτο”

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε ότι τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ, στον αγώνα ενάντια σε πολιτικές που ματώνουν τον ελληνικό λαό, σε επικίνδυνους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ που οδηγούν σε πολεμικές εμπλοκές και ενάντια στην ένταση της κρατικής καταστολής που χτυπά τη νεολαία και τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι “είναι απόλυτα καταδικαστέα και η απόφαση της Συγκλήτου (του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών-πρώην ΑΣΟΕΕ) για λοκ-άουτ, όπως είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη η στάση της Αστυνομίας με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, υποτίθεται για τις παράνομες ενέργειες”.

Ο Δ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για “περίεργη απόφαση της Συγκλήτου σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς δεν υπήρχε λόγος να κλείσει τη σχολή” και τόνισε ότι οι αντιδράσεις των φοιτητών ήταν δικαιολογημένες και “καλώς έκοψαν το λουκέτο”.