Σημαντικές συμφωνίες στο πρώτο Ελληνοσαουδαραβικό Φόρουμ Επενδύσεων

524

Διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδα μέσω ειδικής συμφωνίας με την Aramco, σύσταση ενός σημαντικού σε μέγεθος Συνεπενδυτικού Ταμείου για επενδύσεις στη χώρα μας, διασύνδεση Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας μέσω broadband καλωδίου σε ένα πρότζεκτ 1 δισ δολ., και παράλληλα ενίσχυση των απευθείας πτήσεων μεταξύ Αθήνας και Ριάντ ήταν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μεταξύ των συμφωνιών που κλείδωσαν πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες του πρώτου Eλληνοσαουδαραβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες στο Ριάντ.

Παράλληλα το σύνολο των 43 ελληνικών επιχειρήσεων κατάφεραν να ανοίξουν έναν δίαυλο επικοινωνίας με σαουδάραβες επενδυτές και εμπορικούς εταίρους μέσα απ’ τη διαδικασία των πολλών B2B συναντήσεων.. Συναντήσεις που αναμένεται να ωριμάσουν ως τους επόμενους δύο μήνες, όταν και, όπως ανακοίνωσε αργότερα ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδης, επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί ένα δεύτερο Επιχειρηματικό Φόρουμ, αυτή τη φορά στην Αθήνα τον ερχόμενο Μάιο.

Το ντιλ των ΕΛΠΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΕΛΠΕ, που εκπροσωπήθηκαν στην αποστολή απ’ τον αναπλ. διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ανδρέα Σιάμισιη , ήρθαν σε συμφωνία συνεργασίας με την Aramco για την προμήθεια πετρελαίου. Μία κίνηση που μεταξύ άλλων θα καλύψει το ενεργειακό κενό που είχε δημιουργηθεί με το εμπάργκο στη Ρωσία με δεδομένο πως η τελευταία αποτελούσε διαχρονικά μία απ’ τις αγορές προμήθειας πετρελαίου. Οι Σαουδάραβες συμφώνησαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της εταιρείας, δημιουργώντας μαξιλάρι για την αποφυγή ενός δυνητικού ενεργειακό ζήτημα για τη χώρα. Σημειωτέον πως χθες ο υπ. Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδης είχε συνάντηση 1,5 ώρας με τον υπ. Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ.

Συνεπενδυτικό Ταμείο

Σε ό,τι αφορά το Συνεπενδυτικό Ταμείο, για το οποίο επιτεύχθηκε η επί της αρχής συμφωνία για τη συγκρότηση του, ρόλος του θα είναι η χρηματοδότηση επενδυτικών έργων με έντονο σαουδαραβικό ενδιαφέρον στη χώρα μας. Το μέγεθος της «χρηματοδοτικής δύναμης» του συγκεκριμένου Ταμείου είναι απ’ τα ζητήματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση με αρμόδιες πηγές να αναφέρουν στο newmoney πως δεν αποκλείεται αυτό να φθάσει ακόμα και το 1 δισ ευρώ. Η ελληνική συμμετοχή θα καλυφθεί μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να είναι έτοιμο όλο το πλαίσιο μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Το καλώδιο – «εθνική οδός» των data

Την ίδια ώρα ασφαλείς πληροφορίες σημείωναν ότι υπήρξε η πρώτη στέρεη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στο έργο που είχε προτείνει η Ελλάδα τον περασμένο φθινόπωρο, για τη διασύνδεση Ελλάδος – Σαουδικής Αραβίας μέσω καλωδίου broadband, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφτεί το Ριάντ. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ, που αναμένεται να φθάσει τα 1 δισ ευρώ. Το «τρέχει» η εταιρεία ATCC και σε αυτό συμμετέχουν η ΔΕΗ η Cyta και της ΑΤCC που είχε την ιδέα στην κοινοπραξία πλέον μπαίνουν και οι Σαουδάραβες. Το καλώδιο, που θα ξεκινάει απ’ τη Σιγκαπούρη και θα καταλήγει στη Γένοβα περνώντας μέσα απ’ την Σαουδική Αραβία και έπειτα δια της Μεσογείου θα εισέρχεται στην Ελλάδα και αργότερα στην Ιταλία, θα λειτουργήσει ως μία «εθνική οδός» διακίνησης πληροφοριών. Μία «εθνική οδός» που θα διασυνδεθεί με τα data centers που κατασκευάζονται οδηγώντας στην εποχή των γρήγορων αποκρίσεων στο διαδίκτυο και εν τέλει την ώθηση της ψηφιακής μετάβασης των οικονομιών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εντός του διμήνου θα έχει εκκινήσει τη λειτουργία της η Κοινοπραξία κα το πρότζεκτ.

Πηγή: newmoney.gr