Στα σκαριά η ασύρματη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Γράφει ο Νίκος Μιχαλόπουλος

Ορισμένα smartphones τελευταίας γενιάς μπορούν να φορτιστούν μέσω της τεχνολογίας ασύρματης φόρτισης. Αυτό επιτρέπει να επαναφορτιστεί την μπαταρία χωρίς να συνδέσετε φυσικά τη συσκευή στον φορτιστή τοίχου χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο USB. Η εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης σε ικανοποιητικό βαθμό.

Αυτή η λειτουργία θα μπορούσε σύντομα να κάνει ντεμπούτο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θα ήταν ένα ακόμη θετικό στοιχείο για την εξάπλωση της ηλεκτρικής κινητικότητας παγκοσμίως. Η ασύρματη φόρτιση θα μπορούσε να είναι μια εύχρηστη λύση αντικαθιστωντας τους ταχυφορτιστές.
Η τεχνολογία ασύρματης φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει ήδη δοκιμαστεί από τη BMW.

Ασύρματη φόρτιση: Μπορεί σύντομα να είναι συμβατή με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ένα πολύ ενδιαφέρον σχέδιο θα ξεκινήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο τον επόμενο μήνα, το οποίο θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση 10 ασύρματων βάσεων φόρτισης για ηλεκτρικά ταξί. Αυτοί οι ασύρματοι σταθμοί φόρτισης θα εγκατασταθούν στο σιδηροδρομικό σταθμό του Nottingham.
Όπως και με τα smartphones τελευταίας γενιάς, η διαδικασία φόρτισης μπορεί να γίνει με πολύ απλό τρόπο. Ο δέκτης φόρτισης διαθέτει ένα ταλαντευόμενο μαγνητικό πεδίο που εκπέμπει στην ίδια συχνότητα με εκείνη που υπάρχει στο όχημα με μηδενικές εκπομπές. Αυτή η λειτουργία ξεκινά αυτόματα τη φάση επαναφόρτισης της μπαταρίας.

Ασύρματη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Οι ειδικοί λένε ότι αυτό το σύστημα είναι απόλυτα ασφαλές και προσφέρει ένα ποσοστό απόδοσης σχεδόν παρόμοιο με εκείνο της φυσικής σύνδεσης με έναν παραδοσιακό σταθμό φόρτισης. Φυσικά, επί του παρόντος μιλάμε για ένα σύστημα φόρτισης που πρέπει να ελεγχθεί διεξοδικά και επίσης οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν είναι ακόμα σε θέση να προσφέρουν σε αυτοκίνητα παραγωγής.
Η BMW Βρετανίας φάνηκε να την απασχολεί η τεχνολογία αυτή από το 2018 με το 530e plug-in Hybrid αλλά τελικά αποφάσισε να παραιτηθεί από την προσπάθεια δεδομένου ότι οι μπαταρίες δεν υποστήριζαν την ασύρματη φόρτιση.
Αντίθετα, η Rolls-Royce δείχνει αδιαφορία για την ηλεκτροκίνηση καθώς ισχυρίζεται ότι οι πελάτες της δεν ενδιαφέρονται για αγορά οχήματος με μηδενικές εκπομπές λόγω των καλωδίων και των μεθόδων φόρτισης που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή. Η εταιρεία θα εισέλθει στον τομέα αυτό μόνο με ένα όχημα ικανό να επαναφορτίσει μέσω ασύρματου δικτύου.
Ορισμένοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως η Volkswagen, ισχυρίζονται ότι η ασύρματη φόρτιση θα μπορούσε να επιτρέψει την επαναφόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ακόμη και εν κινήσει. Η Renault εργάζεται επίσης για δυναμική ασύρματη φόρτιση με τις πρώτες δοκιμές να ξεκινούν σύντομα στο Παρίσι. Τέλος ο όμιλος FCA σε συνεργασία με την Terna πάει ένα βήμα πιο πέρα και δημιουργεί το δίκτυο V2G για την βέλτιστη χρησιμοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την αλληλεπιδραση ανάμεσα στα ηλεκτρικά οχήματα ώστε να γίνει δυνατή η αποδοτική ανταλλαγή ενέργειας.