Τα μυστικά για νόστιμους κεφτέδες και μπιφτέκια οσπρίων

Ποια είναι τα μυστικά.

 

Οι κεφτέδες και τα μπιφτέκια είναι από τις αγαπημένες επιλογές του καθημερινού, οικογενειακού τραπεζιού. Ποιος είπε, όμως, ότι πρέπει να φτιάχνονται πάντα με κρέας; Οι νηστίσιμες / χορτοφαγικές εκδοχές τους, με βάση τα όσπρια, μπορεί να είναι ακόμη πιο απολαυστικές.

Τα όσπρια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας και όχι τυχαία, καθώς είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και υγιεινά, με τα κύρια πλεονεκτήματα τους να είναι η περιεκτικότητά τους σε φυτική πρωτεΐνη και υδατάνθρακες. Επίσης, αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, ενώ έχουν ελάχιστα λιπαρά και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Δίπλα στα διατροφικά τους πλεονεκτήματα και η νόστιμη γεύση τους, που μας επιτρέπει να δημιουργούμε μαζί τους πολλές και διαφορετικές συνταγές, από σούπες και σαλάτες, μέχρι κεφτεδάκια, μπιφτέκια και αλοιφές.

Ειδικά τα κεφτεδάκια και τα μπιφτέκια οσπρίων είναι από τις επιλογές που αγαπούν οι μαμάδες, καθώς έτσι μπορούν να πείσουν ακόμη και τα πιο «δύσκολα» παιδιά να φάνε φασόλια, ρεβίθια, φακές και μάλιστα, να ζητήσουν δεύτερο πιάτο! Επιπλέον, την περίοδο της νηστείας τα κεφτεδάκια και τα μπιφτέκια οσπρίων πρωταγωνιστούν στο σαρακοστιανό τραπέζι, αφού εκτός από χορταστικά είναι και ιδιαίτερα ευέλικτα: τα σερβίρουμε παρέα με τηγανητές πατάτες ή μία σαλάτα εποχής, τα μαγειρεύουμε με σάλτσα ντομάτας σαν σουτζουκάκια, τα τυλίγουμε σε αραβικές πίτες ή τα βάζουμε μέσα σε ψωμάκια για burger και έχουμε διαφορετικά πιάτα για κάθε γεύμα και για κάθε γούστο.

Τα μυστικά για νόστιμα κεφτεδάκια και μπιφτέκια οσπρίων κρύβονται στη σωστή προετοιμασία του μείγματος, αλλά και στο ψήσιμο. Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε για επιτυχημένα μαγειρέματα κάθε φορά:

* Για να φτιάξουμε μείγμα για κεφτέδες και μπιφτέκια ξεκινάμε μουλιάζοντας τα όσπρια αποβραδίς. Για μεγαλύτερη ευκολία, όμως, επιλέγουμε τα έτοιμα μαγειρεμένα όσπρια ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. Στην γκάμα τους περιλαμβάνονται ρεβίθια, φακές και φασόλια λευκά και κόκκινα σε νερό, που το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για να τα χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές μας, είναι να ανοίξουμε τη συσκευασία τους!

* Περνάμε τα όσπρια από το μπλέντερ και τα αλέθουμε για να γίνουν σαν πηχτός χυλός. Εναλλακτικά, για να έχουμε και κάποια κομμάτια στην υφή, μπορούμε να τα λιώσουμε με πιρούνι. Μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά το μείγμα.

* Για την καλύτερη συνοχή τους τα πλάθουμε με αλεύρι. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλεύρι και με αλεσμένες νιφάδες βρώμης, ρυζάλευρο, πλιγούρι, τραχανά ή βρασμένη πατάτα.
* Οι νόστιμοι κεφτέδες και τα μπιφτέκια οσπρίων ξεχωρίζουν από το άρωμα τους. Προσθέτουμε πάντα στο μείγμα τους μαϊντανό, δυόσμο ή κόλιανδρο, άνηθο ή μάραθο, μυρωδικά χόρτα σαν το μυρώνι και την καυκαλήθρα, αλλά και μπαχαρικά, όπως κύμινο και πάπρικα. Τα παραπάνω ταιριάζουν σε όλα τα όσπρια, έτσι, μπορεί ο καθένας να αποφασίσει τι θα προσθέσει, ανάλογα με τα γούστα του.

* Δεν χρειάζεται να φτιάξουμε διαφορετικό μείγμα για τους κεφτέδες και τα μπιφτέκια. Ακολουθώντας την ίδια συνταγή μπορούμε να πλάσουμε σφαιρικά κεφτεδάκια, μακρόστενα σουτζουκάκια, καθώς και μεγάλα και πιο τροφαντά μπιφτέκια.

* Όσον αφορά στο ψήσιμο τους, τόσο τα κεφτεδάκια όσο και τα μπιφτέκια από όσπρια, μπορούν να ψηθούν στο τηγάνι αλλά και στον φούρνο. Ειδικότερα, τα τηγανητά κεφτεδάκια τα περνάμε από ελαφρύ αλεύρωμα και τα τηγανίζουμε σε μέτρια καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρώμα. Εάν πάλι τα ψήσουμε στον φούρνο, τον προθερμαίνουμε στους 180°C, μεταφέρουμε τα κεφτεδάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή σε σχάρα και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Για τα μπιφτέκια, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο σπορέλαιο και τα τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα, ενώ για ψήσιμο στον φούρνο τα τοποθετούμε σε ταψί, ραντίζουμε με λίγο έ.π. ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να ροδίσουν.