Ζωή από την πρώτη ημέρα της σύλληψης: Πώς η θεωρία της «εξ άκρας συλλήψεως» συμφωνεί με τις σύγχρονες έρευνες της γενετικής για το έμβρυο

704

Του Χρήστου Μυτιλινιού.

Τον 21ο αιώνα φαίνεται να συμφωνεί η επιστήμη με τη θεωρία του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού

Η θεωρία της «εξ άκρας συλλήψεως» του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, σύμφωνα με την οποία η ψυχή και το σώμα του ανθρώπου δημιουργούνται ακριβώς την ίδια στιγμή, από την πρώτη κιόλας ημέρα της σύλληψης, είναι η θέση που έχει αμφισβητηθεί εντόνως τόσο από την επιστήμη, όσο και από άλλες θρησκείες.

Βασική αντιλογία ήταν το γεγονός ότι το έμβρυο σχηματίζεται πλήρως τον τρίτο μήνα της κύησης. Σύμφωνα με αυτό, η ζωή του εμβρύου και του ανθρώπου ξεκινά τότε.

Στο Ισλάμ μάλιστα, υποστηρίζεται ομόθυμα η άποψη ότι το έμβρυο αποκτά ψυχή τον τέταρτο μήνα της κύησης, τότε που αρχίζει να κάνει τις πρώτες κινήσεις του.

Ανάμεσα βέβαια σε όλες αυτές τις απόψεις, επιστημονικές και θεολογικές, υπήρχε και υπάρχει η έντονη κόντρα που αφορά στις αμβλώσεις. Πολλοί ισχυρίζονται πως αν η άμβλωση πραγματοποιηθεί πριν τον πρώτο καιρό της κύησης, δεν πρόκειται περί «δολοφονίας» εμβρύου ή αφαίρεση ζωής, αλλά πρόκειται για «ένα μικρό σποράκι που δεν έχει αναπτυχθεί».

Η σύγχρονη θεωρία της γενετικής όμως έρχεται και δίνει την οριστική απάντηση στο ζήτημα, που είναι και η πιο πειστική.

Το ωάριο γονιμοποιείται κι έτσι πλέον υπάρχει το καινούργιο κύτταρο, το γονιμοποιημένο ωάριο. Τα γονίδια αρχίζουν τις διαδικασίες αντιγραφής, μεταγραφής και μετάφρασης, με αποτέλεσμα να γράφεται πλέον ο γενετικός κώδικας του ανθρώπου και να εξελίσσεται το κύτταρο στην ανθρώπινη μορφή.

Οι σύγχρονοι γενετιστές λοιπόν, τεκμηριώνουν με αυτόν τον λόγο τον ισχυρισμό ότι η ζωή ξεκινά από την πρώτη μέρα της σύλληψης, από τη στιγμή δηλαδή που τα γονίδια «έπιασαν δουλειά».

Ερχόμαστε λοιπόν στις αρχές του 21ου αιώνα, η Επιστήμη να συμφωνήσει με την Χριστιανική Θεολογία, στο ότι η ζωή του ανθρώπου ξεκινά από την πρώτη μέρα της συλλήψεως, ή «εξ άκρας συλλήψεως» χρησιμοποιώντας τη φράση του Ιωάννη του Δαμασκηνού.

 

Ενδεικτική βιβλιογραφία:

Isabelle S. Peter and Eric H. Davidson Genomic Control Process: Development and Evolution (2015) 

The Regulatory Genome: Gene Regulatory Networks In Development And Evolution (2006)

Davidson, E.H.; J.P. Rast; P. Oliveri; et al. (2002). “A genomic regulatory network for development”. Science. 295 (5560): 1669–78. 

Genomic Regulatory Systems: Development and Evolution (2001)