Αέρινη και νόστιμη μους σοκολάτας

519

Μια νόστιμη σοκολατένια συνταγή.

Υλικά

  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 130 γρ. σοκολάτα υγείας (όχι πάνω από 60% κακάο), ψιλοκομμένη
  • 30 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 3 φλ. πλήρες γάλα
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1/4 φλ. κακάο
  • 3 κ.σ. άνθος αραβοσίτου
  • μία πρέζα αλάτι
  • 3 αβγά συν 1 κρόκος, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/4 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 1 κ.σ. Grand Marnier
  • καραμελωμένο ξύσμα πορτοκαλιού ή φρέσκα βατόμουρα για τη γαρνιτούρα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1.  Γέμισε ένα μέτριο κατσαρολάκι με 2,5 εκ. νερό και άφησέ το να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά. Βάλε το βούτυρο σε πλατύ, πυρίμαχο μπολ και βάλ’ το πάνω από το κατσαρολάκι, φροντίζοντας να μην ακουμπάει στο νερό. Πρόσθεσε τη σοκολάτα και την κουβερτούρα και άφησέ τες να λιώσουν, ανακατεύοντας συχνά. Βγάλε το μπολ από το μάτι και άφησέ το στην άκρη.
  2. Ζέστανε το γάλα και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη σε ένα άλλο κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
  3. Στο μεταξύ, χτύπησε τα υπόλοιπα 2/3 του φλιτζανιού ζάχαρη με το κακάο, το άνθος αραβοσίτου και το αλάτι σε πυρίμαχο μπολ. Πρόσθεσε τα αβγά, τον κρόκο και την κρέμα γάλακτος. Ρίξε αργά το μισό μείγμα με το γάλα, ανακάτεψε και μετά ρίξε το καινούργιο μείγμα πίσω στο κατσαρολάκι. Μόλις πάρει βράση, χαμήλωσε τη φωτιά και συνέχισε για 30 δευτερόλεπτα. Βγάλ’ το από τη φωτιά, πρόσθεσε τη σοκολάτα, τη βανίλια και το Grand Marnier και χτύπησε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  4. Βάλε σκεύη σερβιρίσματος σε ταψί. Μοίρασε το μείγμα (χρησιμοποίησε ένα δοχείο με στόμιο) στα σκεύη. Σκέπασέ τα με διαφανή μεμβράνη για να μη σχηματιστεί κρούστα και τρύπησέ τη με την άκρη ενός μαχαιριού. Άφησέ τα να κρυώσουν για 30 λεπτά. Βάλ’ τα στο ψυγείο να σφίξουν.
  5. Γαρνίρισε κάθε σκεύος με μία φέτα καραμελωμένο πορτοκάλι ή ένα φρέσκο βατόμουρο.