Αντιπροπαγάνδα: Οι εξελίξεις στη Συρία, αλλά με τη συριακή ματιά

341

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αφού κατατρόπωσαν πρώτα τη Τυνησία, ύστερα την Λιβυή, την Υεμένη και το Ιράκ με σκοπό την κατάκτηση γεωγραφικών εδαφών και άλλων πλούτων συνέχισαν τον πόλεμο ενάντια της Συρίας. Η Συρία, άλλωστε, ως μια χώρα με τεράστιο ορυκτό πλούτο και άφθονο φυσικό αέριο έγινε δέλεαρ για όσους κρύβονται πίσω από τους τρομοκράτες.

Ύστερα από τόσα χρόνια αντίστασης του Συριακού Κράτους εναντίων των Τρομοκρατών, ο συριακός στρατός έχει κατορθώσει να μη παραδώσει τη χώρα στους κατακτητές αλλά αντιθέτως να δώσει καθημερινές μάχες για να κρατήσει όσα τους ανήκουν.

Εν έτη 2018 ο στρατός είχε καταφέρει να περικυκλώσει και να εγκλωβίσει τους τρομοκράτες στην περιοχή της Γούτα η οποία βρίσκεται μόλις 10 χλμ ανατολικά από την πρωτεύουσα της Συρίας, την Δαμασκό.  

Εδώ και αρκετό καιρό, οι τρομοκράτες ζουν παγιδευμένοι δίχως τρόφιμα στην περιοχή της Γούτα και ενώ τους ζητήθηκε να παραδώσουν τα όπλα τους και να παραδοθούν οι ίδιοι δε το έπραξαν. Όσοι κρύβονται όμως πίσω από αυτές τις εγκληματικές οργανώσεις φρόντισαν να τους εφοδιάσουν πάλι με οβίδες και όλμους.

Έτσι λοιπόν, διακατεχόμενοι από το συναίσθημα της εκδίκησης, εδώ και περίπου μιάμιση εβδομάδα οι τρομοκράτες ρίχνουν βόμβες προς τη Δαμασκό.

Την ώρα που ο συριακός λαός πηγαίνει στην εργασία του, περπατά στους δρόμους, στέλνει τα παιδιά του στο σχολείο, κοιμάται αμέριμνος στο σπίτι του, βροχή από οβίδες πέφτουν ξαφνικά στη πόλη τραυματίζοντας ή σκοτώνοντας τον άμαχο πληθυσμό. Η ματωμένη εκεχειρία που έχει ξεσπάσει δεν έχει τελειωμό. Οι νεκροί είναι πολλοί και οι τραυματίες ακόμη περισσότεροι.  

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στέφαν ντε Μιστούρα επανέλαβε σήμερα την επείγουσα έκκληση του για κατάπαυση του πυρός ώστε να σταματήσουν τόσο ο «φριχτός» βομβαρδισμός της πολιορκημένης Ανατολικής Γούτα όσο και τα τυφλά πυρά όλμων εναντίον της Δαμασκού. Ζήτησε ανακωχή για να παύσει μια από τις τρομερότερες αεροπορικές επιθέσεις του επταετούς πολέμου. Η Ρωσία, κύρια σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία έχει δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε πως θα μπορούσε να υποστηρίξει μια ανακωχή 30 ημερών, αλλά όχι μία που θα περιελάμβανε τους ισλαμιστές εξτρεμιστές που, σύμφωνα με την ίδια, στοχεύουν οι επιθέσεις στην ανατολική Γούτα.

Δυστυχώς, οι προπαγανδιστικές ειδήσεις κατά του κυβερνώντα Άσαντ καθημερινά αυξάνονται κάνοντας τον να φαίνεται ο «κακός» που σκοτώνει και επιτίθεται σε αμάχους. Στην πραγματικότητα, είναι ένας πατριώτης που επέλεξε να μην εγκαταλείψει την πατρίδα του χαρίζοντάς την στις Ξένες Δυνάμεις. Οι Τζιχαντιστές στην πραγματικότητα είναι τα εργαλεία όσων επιζητούν να κατακτήσουν την γεωγραφική περιοχή της Συρίας η οποία βρίσκεται σε θέση-κλειδί, καθώς ενώνει τις Ηπείρους της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης. Παράλληλα επιθυμούν τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου, των πετρελαίων και του φυσικού αερίου.  

Το ζήτημα είναι ένα: Τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα ώστε να απομακρυνθούν από τις συριακές βάσεις οι τρομοκράτες και να λήξει επιτέλους αυτός ο ολέθριος – καταστροφικός πόλεμος μιας όμορφης χώρας με έναν αρχαίο πολιτισμό πολλών χιλιετιών.

Ας είναι αυτές οι τελευταίες ειδήσεις με θανάτους αθώων. Τα παιδιά πρέπει να ζουν και να ονειρεύονται. Ο πόλεμος παραβιάζει τα δικαιώματά τους στη ζωή, στην οικογενειακή ενότητα, στην υγεία και στην εκπαίδευση, στην προστασία από τη βία και την κακομεταχείρηση. Τα ακρωτηριασμένα, ψυχικά και σωματικά, παιδιά μετατρέπονται σε μη ενεργούς πολίτες του αύριο. Η ζημιά που έχει προκληθεί είναι σοβαρή και δυστυχώς αμετάκλητη. Μια ολόκληρη γενιά κινδυνεύει να χαθεί. Ευχή όλων να σταματήσει το φαινόμενο που παρατηρείται ως «σώματα παιδιών με βλέμμα ενηλίκων»…

 Της Κέλλυς Σαουάχ – Μαραγκουδάκη