Άρση των εμπορικών δασμών από τις ΗΠΑ ζητάει η Κίνα

Η Κίνα ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα καταργήσουν όλους τους δασμούς στα προϊόντα της το συντομότερο δυνατόν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών την Τετάρτη πως επαναφέρει τις εξαιρέσεις στους δασμούς για 352 κινεζικά προϊόντα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σου Ζετίνγκ δήλωσε πως η απόφαση είανι ευεργετική και πως οι διμερείς εμπορικές σχέσεις θα μπορούσαν να επανέλθουν σε φυσιολογική τροχιά.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να επαναφέρει τις εξαιρέσεις για τα δύο τρίτα των προϊόντων, στα οποία είχαν δοθεί παλιότερα εξαιρέσεις από τους δασμούς της εποχής Τραμπ. Οι περισσότερες εξαιρέσεις έληξαν στο τέλος του 2020.

Εξαιρούνται μέρη τηλεοράσεων, ποδηλάτων και μηχανήματα

Οι τωρινές εξαιρέσεις αφορούν μηχανήματα, μέρη κατασκευαστικών και καταναλωτικών αγαθών, από οθόνες τηλεόρασης μέχρι σακίδια ώμου, ποδήλατα και μαξιλάρια.

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας κρατεί από το 2018, με τις ΗΠΑ να έχουν επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές αξίας άνω των 300 δισ. δολαρίων από την Κίνα, μεταξύ αυτών σε είδη υποδημάτων, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ακόμη και τροφές κατοικιδίων. Η διοίκηση Τραμπ είχε παραχωρήσει συνολικά 2.200 εξαιρέσεις, οι περισσότερες από τις οποίες αφέθηκαν να εκπνεύσουν. Μόνο σε 549 από αυτές δόθηκε παράταση ενός έτους.

«Οι νέες 352 εξαιρέσεις είναι ένα μικρό μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου παιχνιδιού» σχολιάζει στο Bloomberg o Τζακ Τσανγκ, βοηθός καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κάνσας και διευθυντής του εργαστηρίου του πανεπιστημίου KU Trade War Lab.