Αστεροειδής με μέγεθος διπλάσιο του Burj Khalifa περνάει σήμερα κοντά από τη Γη

Ένας τεράστιος αστεροειδής, δύο φορές μεγαλύτερος από το «Burj Khalifa», θα περάσει σήμερα από τη Γη, σε σχετικά κοντινή αλλά ασφαλή απόσταση, όπως επισημαίνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι του διαστήματος.

Σύμφωνα με το Κέντρο Μελετών «CNEOS» της NASA, ο αστεροειδής με την ονομασία «7335» , θα πλησιάσει τον πλανήτη μας σε απόσταση 4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, με ταχύτητα 76 χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», ο αστεροειδής έχει διάμετρο περίπου 1,8 χιλιόμετρα και ανακαλύφθηκε πριν από 33 χρόνια από την αστρονόμο Ελεανόρ Χέλιν στο Αμερικανικό Παρατηρητήριο «Palomar» της Καλιφόρνια.
Ο «7335» περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο κάθε 861 ημέρες (2,36 χρόνια).

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων «CNEOS», προβλέπεται ότι θα πραγματοποιήσει συνολικά 16 ακόμη περάσματα από τη Γη μέχρι το 2194, αλλά δεν θα πλησιάσει ξανά τόσο τον πλανήτη μας, για τουλάχιστον άλλα 172 χρόνια.

Όπως επισημαίνουν οι αξιωματούχοι του διαστήματος, ο αστεροειδής «7335», θα περάσει από τον πλανήτη μας σε μία απόσταση τουλάχιστον δεκαπλάσια από εκείνη της Σελήνης από τη Γη.

Είναι ένας από τους 2.265 διαστημικούς βράχους που η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) θεωρεί «δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς».

Η διέλευσή του θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για την παρατήρηση του από αστρονόμους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, όπως αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα.

«Το επόμενο πέρασμά του από τη Γη αναμένεται στις 23 Ιουνίου του 2055», γράφει η εφημερίδα «Le Parisien».

Πηγή: protothema.gr