Δώρο Χριστουγέννων 2020: Πως θα το πάρουν όσοι μπήκαν σε αναστολή

Στους λογαριασμούς των εργαζομένων μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου υπολογίζει το υπουργείο Εργασίας να καταβάλλει την αναλογία του δώρου Χριστουγέννων από τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας.

Ειδικότερα οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή το διάστημα Μαΐου – Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους θα πάρουν αναλογία του δώρου Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο ύψος της αποζημίωση ειδικού σκοπού που πήραν.

Το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή θα το καλύψει το κράτος με βάση τα 534 ευρώ ή τα 800 ευρώ για το μήνα Νοέμβριο, και όχι τον ονομαστικό μισθό. Ενώ, για τις ημέρες εργασίας τους το δώρο θα καλυφθεί κανονικά από τον εργοδότη.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων για όσους μπήκαν σε αναστολή εργασίας

Για να υπολογίσετε το δώρο θα πρέπει να υπολογίσετε να βασιστείτε στον εξής τύπο:

Υπολογίζετε 2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές μέρες.

Έτσι, για αναστολή δύο μηνών, 61 ημερολογιακές μέρες θα υπολογιστούν 61 δια 19, 6,4 ημερομίσθια (3,2 επί 2).

Διαιρούμε το επίδομα των 534 ευρώ δια των 25 ημερών και στη συνέχεια πολλαπλασιάζουμε το αποτέλεσμα με τα 6,4 ημερομίσθια. Αυτό θα είναι το ποσό του δώρου που καλύπτει το Κράτος.

Για το υπόλοιπο, από τον εργοδότη, παίρνουμε τις 183 ημερολογιακές μέρες και διαιρούμε δια του 19, που βγάζει 19,2 ημερομίσθια (9,6 επί 2).

Διαιρούμε τον μισθό που παίρνουμε ευρώ δια των 25 ημερών και στη συνέχεια πολλαπλασιάζουμε το αποτέλεσμα με τα 19,2 ημερομίσθια. Αυτό θα είναι το ποσό του δώρου που καλύπτει ο εργοδότης.

Παράδειγμα

Μισθωτός με ονομαστικό μισθό 900 ευρώ, που τέθηκε σε αναστολή για τρεις μήνες το διάστημα Μαΐου – Δεκεμβρίου, θα λάβει από το κράτος 206 ευρώ. Από τον εργοδότη, θα λάβει 576 ευρώ. Συνολικά, θα λάβει ως δώρο Χριστουγέννων, 782, δηλαδή 118 ευρώ λιγότερα.

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ δημιούργησε ειδική online εφαρμογή, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να υπολογίσουν το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται:

Η εφαρμογή βρίσκεται στη διεύθυνση:

https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php