Εστία μόλυνσης τα Αστυνομικά Τμήματα καταγγέλλουν οι πολίτες!

216

Γράφει η Κέλλυ Σαουάχ Μαραγκουδάκη.

Οι καταγγελίες πολιτών για τα Αστυνομικά Τμήματα, τα οποία δεν διαθέτουν προσωπικό καθαρισμού εδώ και μήνες με αποτέλεσμα η υγεία τόσο των πολιτών όσο και των αστυνομικών υπαλλήλων να βρίσκεται σε κίνδυνο είναι πολλές.

Γραφεία, διάδρομοι, τουαλέτες και κρατητήρια θυμίζουν υγειονομική βόμβα. Κύριο αίτιο της μη ύπαρξης συνεργείου καθαρισμού και καθαριστών είναι η λήξη των συμβάσεων. Κάθε χρόνο, η κάθε Αστυνομική Διεύθυνση, αυτόνομα προκήρυσσε διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου καθαρισμού των κτηρίων, ευθύνη της εταιρίας που θα μειοδοτούσε. Αυτή η διαδικασία ανατράπηκε τον Οκτώβριο του 2018, όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε παράνομη τη διαδικασία «κατάτμησης έργου». Στην ουσία το Ελεγκτικό Συνέδριο υποστήριξε πως μια εταιρία θα πρέπει να αναλαμβάνει την καθαριότητα όλων των αστυνομικών κτηρίων της χώρας και όχι διάφορες εταιρίες ξεχωριστά.

Καταγγελίες πολιτών: «Επισκέφτηκα το Α.Τ της περιοχής μου για ένα γνήσιο υπογραφής και οι οσμές ήταν απαίσιες. Εγώ βρέθηκα εκεί για πέντε λεπτά. Φαντάζομαι πόσο δύσκολο είναι για τους αστυνομικούς που βγάζουν εκεί ένα οκτάωρο».

«Είδα αστυνομικούς σε ρόλο… καθαρίστριας».

«Προτιμώ μέχρι να έρθει η σειρά μου να περιμένω έξω από το Αστυνομικό Τμήμα. Η μυρωδιά είναι ανυπόφορη».  Οι πολίτες είναι τόσο δυσαρεστημένοι και δεν κρύβουν την αγωνία τους μη τυχόν και ασθενήσουν. Ούτε στην τουαλέτα του τμήματος δεν πηγαίνουν και οι λόγοι είναι εύλογοι. Αλλά δεν βρίσκεται σε κίνδυνο μοναχά η υγεία των πολιτών ή των αστυνομικών αλλά και των κρατουμένων.

Δυστυχώς κανείς δε φροντίζει για το δικαίωμα τους στην υγεία και την καθαριότητα. Τα κρατητήρια πολλών Αστυνομικών Τμημάτων της Αττικής θυμίζουν χωματερές και η δυσωδία είναι ανυπόφορη. Οι αστυνομικοί είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον. Μάλιστα και οι ίδιοι καταγγέλλουν πως τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρξαν άτομα με ψώρα και από τον Ιανουάριο δεν έχει γίνει απολύμανση.

Στα κρατητήρια κρατούνται περισσότερα από 10 άτομα τα οποία μπορεί είτε να είναι φορείς ασθενειών, είτε παθόντες. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το Αρχηγείο κατόπιν πιέσεων της ΠΟΑΣΥ πριν περίπου ένα μήνα έκανε προσλήψεις. Η καθαρίστρια που ήταν να τοποθετηθεί στο Αστυνομικό Τμήμα ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ λόγω προφανώς μορίων ανέλαβε εργασία στο αρχηγείο και όχι στο Α.Τ. Αστυνομικοί και πολιτικό προσωπικό, πολίτες, κρατούμενοι, βιώνουν πρωτοφανείς καταστάσεις και ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει στη συνέχεια εάν δεν δοθεί άμεσα λύση.

Δηλώσεις αστυνομικών: «Από τα κρατητήρια πέρασαν άτομα που έπασχαν από ψώρα. Έλαβαν την απαραίτητη θεραπεία και δόθηκαν οδηγίες για απομόνωση. Ύστερα από κάποιες ημέρες έφυγαν από το δικό μας Α.Τ. Ωστόσο απολύμανση στους χώρους δεν έγινε ποτέ!».

«Έχουμε αγοράσει καθαριστικά αποστείρωσης με δικά μας χρήματα! Μετά το πέρας της υπηρεσίας μας φροντίζουμε να παίρνουμε μαζί τουλάχιστον τα σκουπίδια».

«Το φαινόμενο δεν εντοπίζεται μονάχα στην Αττική αλλά και στην επαρχία. Μαζί με άλλες συναδέλφους αναγκαστήκαμε να κουβαλάμε από το σπίτι σκούπα, σφουγγαρίστρα και καθαριστικά διότι η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων από την έναρξη της νέας χρονιάς εξέφρασε έντονα την ανησυχία της στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και σε διάφορα μέσα. Ο κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών είναι αυξημένος.

Καρδιασμένος Μιχάλης – Αντιπρόεδρος οικονομικών και ασφαλιστικών θεμάτων Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών: «Το πρόβλημα με την καθαριότητα στις αστυνομικές υπηρεσίες υφίσταται εδώ και δυόμισι χρόνια περίπου και έχει αναδειχθεί πολλάκις από την Ένωση μας αλλά και από την ΠΟΑΣΥ! Αν αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη και ανθυγιεινή για τους πολίτες που επισκέπτονται αυτές τις υπηρεσίες, αναλογιστείτε τι είναι για τους συναδέλφους μας που δουλεύουν οχτάωρο καθημερινά σε αυτές τις συνθήκες και που οι περισσότεροι πλήρωναν από την τσέπη τους για είδη καθαρισμού και καθάριζαν οι ίδιοι για να μετριαστεί αυτό το χάλι. Τον τελευταίο καιρό η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη γιατί έχουν πάει κάποιες καθαρίστριες σε αστυνομικές υπηρεσίες αλλά και πάλι επειδή ο αριθμός τους είναι μικρότερος από τον απαιτούμενο το πρόβλημα συνεχίζει εξακολουθεί να υφίσταται!» Κατόπιν έρευνας και επισκέψεων σε αστυνομικά τμήματα διαπιστώθηκε πως εδώ και πέντε μήνες πλέον η καθαριότητα υφίσταται χάρις το φιλότιμο, την αξιοπρέπεια και το επίπεδο των αστυνομικών υπαλλήλων.