Φακόρυζο με καραμελωμένα κρεμμύδια

734

Συστατικά

Για το φακόρυζο

  • 2 λίτρα νερό
  • 200 γρ. φακές μαύρες, beluga
  • αλάτι
  • 250 γρ. ρύζι μπασμάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 2 κλ. δεντρολίβανο, + έξτρα, για το σερβίρισμα
  • 1 φύλλο δάφνης

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 40 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 1,5 λίτρο νερό, τις φακές και αλάτι.
  • Τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στραγγίζουμε τις φακές, και τις κρατάμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.
  • Ξεπλένουμε με κρύο νερό το ρύζι. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει σπυρωτό και θα φύγει το παραπανίσιο άμυλο.
  • Στραγγίζουμε το ρύζι και το μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε 500 γρ. νερό, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού, το δεντρολίβανο και το φύλλο δάφνης.
  • Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Αφήνουμε να πάρει μια βράση χωρίς να ανακατέψουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
  • Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι για άλλα 2-3 λεπτά.
  • Ανακατεύουμε το ρύζι με ένα πιρούνι για να αφρατέψει.
  • Παράλληλα, βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφού κάψει καλά ρίχνουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τα κρεμμύδια.
  • Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 4-5 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα κρεμμύδια τα υγρά τους.
  • Δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10-12 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα ελαφρύ χρώμα. Αν πάρουν πολύ χρώμα και έχουν σωθεί όλα τα υγρά, προσθέτουμε λίγο νερό.
  • Αφαιρούμε τα κρεμμύδια από το τηγάνι.
  • Ανακατεύουμε το ρύζι με τις φακές και τα περισσότερα από τα κρεμμύδια.
  • Σερβίρουμε το φακόρυζο με τα καραμελωμένα κρεμμύδια που έχουμε κρατήσει και δεντρολίβανο.