Φυσικό αέριο: Εντείνονται οι πιέσεις για πλαφόν

Φυσικό Αέριο

Συνεχίζονται οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο φυσικό αέριο πάσης προελεύσεως, ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας στις 30 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ των υπουργών Ενέργειας έχει κυκλοφορήσει μια επιστολή προς υπογραφή, στην οποία ζητείται από την Κομισιόν να έχει έτοιμη έως την Παρασκευή την πρόταση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, ώστε να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης. «Το ανώτατο όριο τιμών που είχε ζητηθεί εξαρχής από έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό κρατών-μελών είναι το μοναδικό μέτρο που θα βοηθήσει να μετριαστούν οι επιπτώσεις του πληθωρισμού», αναφέρει το κείμενο. «Το πλαφόν θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις χονδρικές συναλλαγές φυσικού αερίου και όχι μόνο στην εισαγωγή από συγκεκριμένες περιοχές», εξηγεί στη συνέχεια. «Το πλαφόν είναι προτεραιότητα και μπορεί να υποστηριχθεί από άλλες προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής εποπτείας στην αγορά του φυσικού αερίου και την ανάπτυξη εναλλακτικών σημείων αναφοράς για την τιμολόγηση του αερίου στην Ευρώπη», προσθέτει.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η ελληνική, η ιταλική, η βελγική και η πολωνική αντιπροσωπεία υποστήριξαν ενεργά την προσπάθεια συλλογής των υπογραφών, ωστόσο ο τελικός αριθμός των υπογραφόντων δεν είχε γίνει γνωστός. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τη στήριξή τους έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής η Μάλτα, η Ρουμανία, η Κροατία, η Λετονία, η Σουηδία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Πορτογαλία. Η επιστολή αναμενόταν να φτάσει στα χέρια της Επιτροπής το αργότερο μέχρι σήμερα.

Πιθανότατα οι Βρυξέλλες να εξετάσουν τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου μέσω συνομιλιών με τις προμηθεύτριες χώρες και όχι μέσω του περιορισμού των εισαγωγών.

Οι νέες κυρώσεις

Το Σαββατοκύριακο, εκπρόσωποι των εθνικών κυβερνήσεων συμμετείχαν σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αντικείμενο το επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί επίσημα αυτή την εβδομάδα. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι θεωρούν απίθανη τη συμπερίληψη ενός πλαφόν στις τιμές της ρωσικής πυρηνικής ενέργειας και του πετρελαίου στη νέα δέσμη κυρώσεων, ενώ διευκρίνισαν ότι η θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών για το πετρέλαιο βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση.

Η έγκριση αναμένεται πριν από την τακτική συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου στην ιστοσελίδα Euractiv.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής και η Ιρλανδία είχαν καταθέσει πρόταση για ευρύτερες και αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας που θα έθεταν στο στόχαστρο την πυρηνική ενέργεια, τα είδη πολυτελείας, τους τεχνολογικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, όπως και τις ρωσικές τράπεζες, καθώς ζήτησαν τον αποκλεισμό της πλειονότητάς τους από το σύστημα SWIFT.

Καθώς υπάρχουν ανησυχίες για τη συντήρηση των πυρηνικών σταθμών σε ολόκληρη την Ευρώπη, ένα πλαφόν στην πυρηνική ενέργεια θα έπληττε τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να μη χαίρει υποστήριξης από ορισμένα κράτη-μέλη. Τα πυρηνικά αποτελούν τομέα-κλειδί για χώρες όπως η Γαλλία και η Βουλγαρία, ενώ η Ουγγαρία βρίσκεται εν μέσω εργασιών για την επέκταση του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Πακς, η οποία πραγματοποιείται με ρωσική στήριξη.

«Υπάρχει πολύς θόρυβος γύρω από το πλαφόν στις τιμές της πυρηνικής ενέργειας, αλλά απ’ όσο γνωρίζουμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αποκλείσει ακόμη τίποτα γύρω από αυτό το θέμα», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Euractiv.

Τέλος, η ιδέα ενός πλαφόν για τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, η οποία είχε αρχικά τεθεί στο τραπέζι σε συνεδρίαση του G7, δεν έχει κερδίσει την υποστήριξη των κρατών-μελών. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, τα κράτη-μέλη αναζητούν κοινό έδαφος και πιθανότατα θα καθυστερήσουν την εφαρμογή μιας συμφωνίας, μέχρι να οριστικοποιηθεί ένα ευρύτερο πακέτο κυρώσεων. Η Κύπρος και η Ουγγαρία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρόταση για πλαφόν στο πετρέλαιο.

Πηγή: kathimerini.gr