Πλανήτης “υπό κατασκευή” σε κοντινό αστρικό σύστημα πιθανώς να είναι φιλικός στην ανάπτυξη ζωής

Ερευνητές του Αστεροσκοπείου Leiden στην Ολλανδία έστρεψαν τα τηλεσκόπια ALMA στην έρημο Ατακάμα της Χιλής σε ένα υπό διαμόρφωση αστρικό σύστημα σε απόσταση 444 ετών φωτός από τη Γη. Γύρω από το νεογέννητο άστρο IRS 48 έχει σχηματιστεί ο συνήθης δίσκος κοσμικής ύλης (αέρια, σκόνη) από τις διεργασίες του οποίου δημιουργούνται οι πλανήτες. Με δημοσίευση τους στο «Astronomy & Astrophysics» οι ερευνητές αναφέρουν ότι εντόπισαν στο σύστημα αυτό το μεγαλύτερο οργανικό μόριο που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα σε αστρικούς δίσκους κοσμικής ύλης.

Πρόκειται για τον διμεθυλαιθέρα που αποτελείται από εννέα άτομα και περιέχει άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο και εξελίσσεται σε αμινοξέα και σάκχαρα τα οποία αποτελούν τα δομικά υλικά της ζωής τουλάχιστον όπως αυτή έχει εμφανιστεί στη Γη.

Η ανακάλυψη υποδεικνύει ότι αυτά τα μεγάλα μόρια μπορεί να είναι μέρος του… DNA πολλών πλανητών και άρα η ζωή να διαδομένη στο Σύμπαν. «Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα στην καλύτερη κατανόηση της προέλευσης της ζωής στη Γη αλλά και το πώς μπορεί η ζωή να βρίσκεται και σε άλλα πλανητικά συστήματα» αναφέρει ο Νασχάντι Μπρούνκεν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.