Ρουμανία: Απαγορεύεται σε ασθενείς με κορωνοϊό να αρνούνται την καραντίνα ή να φεύγουν από τα νοσοκομεία

338

Αντιμετωπίστηκε νομοθετικό κενό που επέτρεπε σε χιλιάδες Ρουμάνους που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό να φεύγουν από τα νοσοκομεία ή να μην λαμβάνουν την προσήκουσα θεραπεία, καθώς σήμερα τέθηκε σε ισχύ νέα νομοθεσία.

Στη Ρουμανία παρατηρήθηκε τον Ιούλιο αύξηση των κρουσμάτων της covid-19, ενώ καταγράφηκαν ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση της χώρας είχε καταφέρει να διαχειριστεί την επιδημία μέσω μιας σειράς διαταγμάτων, βάσει των οποίων μπορούσε να ζητεί να διακομίζονται σε νοσοκομεία όσοι προσβάλλονται από την covid-19 και να μπαίνουν σε καραντίνα όσοι είναι ενδεχόμενο να έχουν μολυνθεί.

Όμως στις 2 Ιουλίου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας αποφάσισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλλει με αυτό τον τρόπο στους πολίτες να μπαίνουν σε καραντίνα ή να νοσηλεύονται, εξηγώντας ότι απαιτείται να ψηφιστεί σχετική νομοθεσία.

Η νέα κατεπείγουσα νομοθεσία που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο τίθεται σε ισχύ σήμερα και καλύπτει το νομοθετικό κενό.

«Από αύριο διαθέτουμε νομοθεσία: μπορούμε να ζητάμε τη νοσηλεία, να θέτουμε σε απομόνωση», δήλωσε ο Ρουμάνος υπουργός Νέλου Τάταρου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Digi 24. «Αν επιβάλλουμε αυτά τα μέτρα, μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των μολύνσεων», εκτίμησε ο ίδιος.

Ο Τάταρου σημείωσε ότι στη Ρουμανία ενδέχεται να καταγράφονται καθημερινά περισσότερα από 1.000 νέα κρούσματα τις επόμενες ημέρες και ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να αποφασίσει να θέσει σε καραντίνα κάποιες συνοικίες ή εταιρείες όπου παρατηρούνται εστίες της ασθένειας.

Περίπου 972 άνθρωποι που είχαν βρεθεί θετικοί στην covid-19 πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία παρά την αντίθεση των γιατρών από τις 2 ως τις 20 Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες Δευτέρα. Περίπου 3.680 άλλοι αρνήθηκαν να διακομιστούν στο νοσοκομείο.

Μέχρι χθες στη Ρουμανία είχαν καταγραφεί 38.139 κρούσματα του κορωνοϊού και 2.038 θάνατοι.