Θαύματα δεν χρειάζονται

508

Γράφει η Μαριάνθη Καφετζή*

Στις επτά Ιουλίου συμπληρώθηκε ένα έτος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Για πρώτη φορά φάνηκε ότι στην εξουσία ανέβηκε μια κυβέρνηση έτοιμη, μελετημένη, με πλάνο και στόχο για κάθε υπουργείο και σκοπό να πετύχει την αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα. Από την πρώτη ημέρα συγκρότησής της, η Κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή το μεταρρυθμιστικό έργο που δεσμεύτηκε απέναντι στους πολίτες, εντυπωσιάζοντας μάλιστα πολλές φορές για την ταχύτητα των ενεργειών της, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τους ρυθμούς που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια από τις Κυβερνήσεις που πέρασαν. Θυμόμαστε την ταχύτητα της Κυβέρνησης από τις μειώσεις φόρων και εισφορών, αισθανόμενοι δικαιωμένοι όσοι προεκλογικά υποστηρίζαμε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί άμεσα, ενώ ο κόσμος ταλαιπωρημένος από προγενέστερες φρούδες υποσχέσεις αδυνατούσε να το πιστέψει. Πραγματοποιήθηκαν, μέσα σε λίγες εβδομάδες, ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών. Η Ελλάδα προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας έχουν αποκατασταθεί στο εξωτερικό.

Μέσα σε αυτό το έτος η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει ισχυρότατες προκλήσεις που είχαν στήσει στον Έβρο οι τουρκικές Αρχές, προκλήσεις σε όλο το Αιγαίο, με κορύφωση το άκυρο τουρκολυβικό σύμφωνο, αλλά και την απειλή της πανδημίας του κοροναϊου. Θέματα και προκλήσεις που μέχρι σήμερα ταλανίζουν τη χώρα μας, με επώδυνες συνέπειες, απόρροια της πανδημίας για τον τουρισμό και την εν γένει οικονομία της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πριν ακόμα κλείσει ένα έτος κλήθηκε να δείξει τα αντανακλαστικά της σε καταστάσεις απρόβλεπτες για όλο τον κόσμο και εξαιρετικά επικίνδυνες για την εδαφική μας ακεραιότητα. Μια διπλή μάχη όπου όπως όλα δείχνουν οι ενέργειες της Κυβέρνησης ήταν αποτελεσματικές. Η χώρα μας απέκτησε ισχυρή διπλωματική φωνή κάτι που αποδείχθηκε εμπράκτως με τη στήριξη της Ελλάδας στην κρίση του Έβρου, από όλους τους θεσμικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλων συμμαχικών χωρών. Όσον αφορά δε την υγειονομική κρίση του covid-19, η Ελλάδα σήμερα θεωρείται χώρα πρότυπο και σημείο αναφοράς σε όλο τον κόσμο. 

Παρόλα αυτά εντύπωση προκαλούν, τον τελευταίο καιρό, φωνές συμπολιτών που εντόνως παραπονιούνται ότι το σύστημα υγείας νοσεί και η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα να το εξυγιάνει, αντίθετα αυτό ακόμα λειτουργεί από το φιλότιμο και την αυταπάρνηση των ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού νοσοκομειακού προσωπικού. Όσον αφορά το φιλότιμο των ανθρώπων που ασχολούνται με την υγεία με βρίσκει απολύτως σύμφωνη. Αυτό κράτησε όλα αυτά τα χρόνια όρθιο το σύστημα υγείας, αλλά και τώρα μέσα στην πανδημία αυτοί οι άνθρωποι ήταν στην πρώτη γραμμή χωρίς να αμείβονται αντίστοιχα με αυτά που προσέφεραν και προσφέρουν. Δυστυχώς, μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν και θαύματα δεν γίνονται προκειμένου να αντιμετωπιστούν παθογένειες πολλών ετών. Μέσα σε λίγους μόλις μήνες, έγιναν άλματα στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με διπλασιασμό των Μ.Ε.Θ. και περίπου 5.000 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Όπου υπάρχει πολιτική βούληση, σχέδιο, οργάνωση και όραμα δεν χρειάζονται θαύματα!

* Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου
Οικονομολόγος, ΜΒΑ
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Πολιτικό Στέλεχος ΝΔ