Το καλάθι της νοικοκυράς: Θα επιβληθούν πρόστιμα σε όσους το παραβλέψουν

216

Όσπρια-αλεύρι «μπαίνουν» στο καλάθι, ενώ «βγαίνουν» νερό-αναψυκτικά
Στο τέλος του μήνα τίθεται σε ισχύ η… πρωτότυπη διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το οποίο θεωρητικά θα βοηθήσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από την λαίλαπα της ακρίβειας στα τρόφιμα.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιβάλλεται «τσουχτερό» πρόστιμο στα σούπερ μάρκετ που δεν συμμορφωθούν με τα όσα προβλέπονται. Πάντα θεωρητικά, το «καλάθι του νοικοκυριού» θα περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα προϊόν ανά κατηγορία, υπό τον όρο αυτό να είναι πιο φθηνό από τα υπόλοιπα προϊόντα, λίγο πιο κάτω από τις γενικές τιμές. Παράλληλα τα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωμένα να τοποθετήσουν ειδική σήμανση στα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι νοικοκυριού», ενώ πρέπει να υπάρχουν ενημερωτικά φυλλάδια, αλλά και αναλυτική λίστα με όλα τα προϊόντα που βρίσκονται στο «καλάθι νοικοκυριού» στις εισόδους των καταστημάτων. Τα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωμένα είτε ανά εβδομάδα είτε ανά δύο εβδομάδες να αποστέλλουν τη λίστα στο υπουργείο ανάπτυξης, ενώ εάν δεν προβούν στην κίνηση αυτή τους περιμένει πρόστιμο 5.000 ευρώ την ημέρα.

Πότε θα γίνει η τελική επιλογή των προϊόντων
Την τελική επιλογή των προϊόντων που θα γεμίσουν το «καλάθι» θα την κάνουν τα ίδια τα σούπερ μάρκετ. Κάθε αλυσίδα ξεχωριστά, μπορεί να επιλέξει εάν θα συμπεριλάβει επώνυμα ή ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα στις κατηγορίες που έχουν οριστεί καθώς και ποια θα είναι αυτά. Επί της ουσίας, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ διαμορφώσουν τα δικά τους «καλάθια», αυτά θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα e-καταναλωτής, ενώ αναμένεται να υπάρχει και ειδική σήμανση από την πλευρά των επιχειρήσεων μέσα στα σούπερ μάρκετ ώστε να τα ξεχωρίζουν οι καταναλωτές. Μέσω της πλατφόρμας επίσης, οι καταναλωτές θα μπορούν να παρακολουθούν τις τιμές και να τις συγκρίνουν προκειμένου να προχωρήσουν στις αγορές τους.