“Βόμβα” πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Goldman Sachs: “Πολύ, πολύ υψηλός κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ”

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, προειδοποίησε τις εταιρείες και τους καταναλωτές των ΗΠΑ να είναι προετοιμασμένοι για ύφεση, καθώς η Federal Reserve αυστηροποιεί την πολιτική για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού.

Μιλώντας στο CBS News την Κυριακή, ο Blankfein, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής της Goldman τον Οκτώβριο του 2018 και παραμένει η έδρα της τράπεζας της Wall Street, είπε ότι υπάρχει «πολύ, πολύ υψηλός κίνδυνος» η αμερικανική οικονομία να οδεύει προς ύφεση.

«Αν διοικούσα μια μεγάλη εταιρεία, θα ήμουν πολύ προετοιμασμένος για αυτό. Αν ήμουν καταναλωτής, θα ήμουν προετοιμασμένος για αυτό. Αλλά δεν ψήνεται στο κέικ», είπε ο Blankfein.

Ο Blankfein είπε ότι τεράστια ποσά κυβερνητικών κινήτρων που εισήχθησαν για να μειωθεί ο οικονομικός αντίκτυπος από την πανδημία Covid-19, καθώς και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα lockdown στην Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνέβαλαν στον υψηλό πληθωρισμό που καταπολεμούσε τώρα η Fed.

«Η Fed έχει πολύ ισχυρά εργαλεία. Είναι δύσκολο να τα συντονίσετε με ακρίβεια και είναι δύσκολο να δείτε τα αποτελέσματά τους αρκετά γρήγορα για να τα αλλάξετε. Αλλά νομίζω ότι ανταποκρίνονται καλά», πρόσθεσε ο Blankfein.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jay Powell, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η μείωση του πληθωρισμού στο στόχο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στο 2% θα προκαλούσε «κάποια αναταραχή». Η Fed αυτόν τον μήνα αύξησε το βασικό της επιτόκιο πολιτικής κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για πρώτη φορά από το 2000 και είπε ότι περαιτέρω αυξήσεις του ίδιου μεγέθους θα πρέπει να συζητηθούν στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της.

Ο David Solomon, ο διάδοχος του Blankfein ως διευθύνων σύμβουλος της Goldman, εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός σχετικά με την προοπτική ύφεσης όταν ρωτήθηκε για τον αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed στην τράπεζα στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Goldman τον περασμένο μήνα.

«Οι οικονομολόγοι μας πιστεύουν ότι η πιθανότητα ύφεσης εδώ στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια είναι περίπου 30 τοις εκατό», είπε ο Σόλομον. «Αλλά και πάλι, αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα και υπάρχει μεγάλη διαφορά στα αποτελέσματα, οπότε θα το παρακολουθήσουμε όλοι πολύ προσεκτικά».

*Με πληροφορίες από Bloomberg, Financial Times