Η παν – δημία ζητά παν – κόσμια (όχι υπερκόσμια)… απάντηση

395

Γράφει ο Δημήτρης Ε. Θωμάς.

Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ατομικό αλλά και ευρύτερο εξοπλισμό προστασίας, αναπνευστήρες φάρμακα και γενικό ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα

Η διατήρηση της ομαλής λειτουργίας των αλυσίδων εφοδιασμού και παραγωγής, καθώς και οι ανοικτές αγορές αποτελούν σημαντικό όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού που δεν γνωρίζει σύνορα και δεν κάνει εθνικούς διαχωρισμούς και φυλετικές διακρίσεις. Πολλοί επιστήμονες και αναλυτές εκτιμούν και πιστεύουν με θέρμη ότι οι περιορισμοί στο διεθνές εμπόριο εν μέσω πανδημίας είναι τουλάχιστον προβληματικοί και κοντόφθαλμοι.

Για παράδειγμα ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων και δασμών σε σημαντικά ιατρικά προϊόντα, όπως οι μάσκες, τα γάντια και τα θερμόμετρα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην επαγγελματική και ανθρωπιστική δράση του ιατρικού, νοσηλευτικού και όχι μόνον, προσωπικού, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, έχουν μεγάλους δισταγμούς και ανησυχίες να επιτρέψουν τις εξαγωγές ιατρικών και φαρμακευτικών προϊόντων που παράγουν και διαθέτουν. Παρ’ όλα ταύτα μια απαγόρευση στις εξαγωγές θα ήταν παράλογη, αφού με αυτή οι βιομηχανίες μπορεί να μην έχουν οικονομικά κίνητρα για να συνεχίσουν την παραγωγή τους, και να προκληθούν μεγαλύτερες ελλείψεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, αλλά και οικονομικά αντίμετρα από άλλες χώρες, με τελικό αποτέλεσμα ένα φαύλο κύκλο δασμών και μείωσης της παραγωγής αλλά και έξαρση της πανδημίας, αφού θα λείπουν τα μέσα αντιμετώπισης της με αποτέλεσμα την ανακύκλωσε της στον πλανήτη.

Η Ευρώπη, η Κίνα, οι ΗΠΑ αλλά και όλες οι χώρες του κόσμου θα πρέπει να συντονιστούν δια μέσου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ώστε να εκτιμηθεί τόσο το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η πανδημία σε κάθε χώρα, όσο και το επίπεδο της προσφοράς και της ζήτησης σε φάρμακα και ιατρικό υλικό, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάσταση, τόσο σε ιατρικό όσο και σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων σε μέσα και φάρμακα, και πρώτα εκείνων των χωρών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτό τουλάχιστον λέει η κοινή λογική.

Ένα παγκόσμιο πρόβλημα απαιτεί μια παγκοσμίων διαστάσεων λύση, καμία χώρα όπως αποδείχθηκε, ούτε το περίκλειστο εθνικά απομονωμένο, θεοκρατικό, ολοκληρωτικό και αυταρχικό Ιράν όπως αποδείχθηκε, δεν μπορεί να υψώσει τείχη και να κρατήσει τον ιό έξω από τα σύνορα του. Ούτε η αυταρχική και εθνικά απομονωμένη Τουρκία, ούτε η αυστηρή Ρωσία, ούτε η κόκκινη και περιχαρακωμένη Βόρεια Κορέα, ούτε μοναρχίες, ούτε τζαμαχιρίες, ούτε μπααθιστές ούτε ισλαμιστές ούτε κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση του φονικού ιού, παρά μόνον η λογική, η επιστήμη, και η υπεύθυνη στάση αυτόβουλων ελευθέρων πολιτών που επιθυμούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους.

Το καλό είναι ότι υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί διεθνούς συνεργασίας που λειτουργούν ήδη, και που πρέπει τώρα να τεθούν σε μεγίστη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Τις περισσότερες φορές σε εποχές διαχείρισης μεγάλων κρίσεων, οι κυβερνήσεις λαμβάνουν κοντόφθαλμα μέτρα και επιβάλλουν απαγορεύσεις, οι οποίες επιδεινώνουν την πραγματικότητα και κάνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα στο επόμενο στάδιο της κρίσης όπως είναι και αυτή η φονική πανδημία.

Χρήσιμο θα είναι λοιπόν οι απανταχού δημοκοπούντες και ψηφοθήρες πολιτικοί ηγέτες και φιλοδοξούντες πολιτευτές, να παύσουν να καλλιεργούν τα ταπεινότερα ένστικτα των τρομοκρατημένων και άσχημα πληροφορημένων ψηφοφόρων σε πολλές περιοχές και χώρες του κόσμου με σκοπό να καλύψουν και να αποκρύψουν τις δικές τους ολιγωρίες και ευθύνες στην αντιμετώπιση του κορωνοιού, και να δώσουν χώρα και μέσα στους επιστήμονες τους επιχειρηματίες και τους ειδικούς να αντιμετωπίσουν την έκτακτη κατάσταση και την κρίση. Η απόδοση ευθυνών στους άλλους, όποιοι και αν είναι αυτοί, την ώρα που τα κυβερνητικά συστήματα είχαν προειδοποιηθεί εγκαίρως από υπηρεσίες πληροφοριών και επιστημονικούς ερευνητές για την κατάσταση στην Κίνα και τη θύελλα που ερχόταν, είναι τουλάχιστον φαιδρή και κακόβουλη.

Ένας λόγος παραπάνω αν ισχύουν τα σενάρια συνωμοσίας, ότι δηλαδή η Κίνα μπορεί να δυσαρεστήθηκε από την εμπορική πολιτική Τραμπ και να εξαπέλυσε ένα φονικό όπλο εναντίον της Δύσης που έχει παράπλευρες απώλειες. Αν ο κορωνοιός δεν είναι απλά ένα γέννημα της φύσης ή ένα δυστύχημα, αν δεν τον έφερε η μοίρα, αν είναι μια ασύμμετρη υβριδική απειλή, ένα μη συμβατικό όπλο που εξαπολύθηκε εναντίον χωρών και ανθρώπων, τότε οι ηγέτες και οι ηγεσίες δεν οφείλουν μόνο να απολογηθούν για το πλήγμα στη δημόσια υγεία και την οικονομία, αλλά και να αναλάβουν τις ευθύνες τους ηθικές, πολιτικές και νομικές για την καταρράκωση της εθνικής ασφάλειας. Στις περισσότερες χώρες η εγκατάλειψη της εθνικής ασφάλειας στα χέρια ανίκανων, και η υπονόμευση της δια της ολιγωρίας ή των παραλείψεων, θεωρείται προδοσία.

Ας αφήσουν λοιπόν κάποιοι τους εξάψαλμους και ας απαντήσουν στο ερώτημα ποιος ευθύνεται για την κατάσταση την οποία ζει ο πλανήτης. Όταν κάποιοι πιστεύουν ότι ο ιός είναι δημιούργημα δυτικών μυστικών υπηρεσιών, και άλλοι κατηγορούν τα εργαστήρια των Κινέζων κομμουνιστών για το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ τρίτοι εκτιμούν ότι πρόκειται για δάκτυλο που υπονομεύει είτε την ισλαμική είτε τη λαϊκή δημοκρατία, με σκοπό να την ανατρέψει, τότε το λόγο έχει η επιστήμη, η ψυχιατρική και η ψυχολογία. Και ας μη σπεύσουν κάποιοι να μιλήσουν για κηρύγματα αθεΐας παγκοσμιοποιητών, αφού αν ο άνθρωπος δημιουργήθηκε “κατ’ εικόνα και ομοίωση” τότε και η επιστήμη και η λογική προέρχονται από το θεό, ο οποίος φυσικά έπλασε τον κόσμο και είναι παγκόσμιος.