Η Αίγυπτος απέσυρε τον χάρτη με το οικόπεδο της ΑΟΖ που υιοθετούσε τα επιχειρήματα της Αγκυρας

309

Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σάμεχ Σούκρι, η οποία έλαβε χώρα μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπτελφατάχ Eλ Σίσι την περασμένη εβδομάδα, έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

H Αίγυπτος δεν βρίσκεται σε συζυτήσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία, το δε οικόπεδο που ενεφάνισε σε χάρτη με τα οικόπεδα της δικής της ΑΟΖ- οικόπεδα προς αδειοδότηση για έρευνες για την ύπαρξη υδρογονανθράκων- ενα εκ των οποίων ήταν οριοθετημένο με τρόπο, που αποδεχόταν τα τουρκικά επιχειρήματα για την ΑΟΖ της Αγκυρας αποσύρθηκε.

Το πρόβλημα πήγε να δημιουργηθεί όταν η αιγυπτιακή κρατική εταιρεία πετρελαίου δημοσίευσε χάρτες με περιοχές για έρευνες ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, σε μια περιοχή εφαπτόμενη στη ζώνη όπου η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα και έχει μονομερώς προσδιορίσει ως οριογραμμή της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Κατά τη συνάντηση Δένδια- Σούκρι, συζητήθηκαν τόσο οι διμερείς σχέσεις όσο και οι περιφερειακές εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε δίχως περιστροφές, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση ή προοπτική για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Σχετικά δημοσιεύματα που μιλούσαν για προσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας χαρακτηρίστηκαν μάλιστα ως παραπληροφόρηση.

Επισημαίνεται ότι το Αιγυπτιακό Υπουργείο Πετρελαίου εξέδωσε νέα προκήρυξη οικοπέδων, στην οποία έχει αφαιρεθεί η προκήρυξη που είχε γίνει για οικόπεδο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών στη χθεσινή του δήλωση από τη Λάρνακα, η εν λόγω τροποποίηση είναι ένα τεχνικό θέμα που αφορά την Αιγυπτιακή πλευρά.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση δημοσίευσε δηλαδή χάρτη με νέες περιοχές προς έρευνες υδρογονανθράκων από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Από τον νέο χάρτη που εμφανίζεται λίγο πιο πάνω, έχει εξαιρεθεί η προβληματική περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, περιοχή που ξεκινούσε δίπλα στις συντεταγμένες οι οποίες ορίζουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που η Αθήνα και το Κάιρο έχουν συνομολογήσει επισήμως από το 2020.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στην ελληνική πλευρά, το ζήτημα που είχε προκύψει τις προηγούμενες ημέρες θεωρείται λήξαν.