Φον ντερ Λάιεν: Πρέπει να επανεξετάσουμε την εμπορική και οικονομική σχέση μας με την Κίνα

208

Την πεποίθηση ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι «πιο τολμηρή» απέναντι στην Κίνα, η οποία γίνεται «πιο καταπιεστική στο εσωτερικό και πιο δυναμική στο εξωτερικό», εξέφρασε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Σε ομιλία ενόψει της επίσκεψής της στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα, προειδοποίησε το Πεκίνο να μη συνταχθεί με τη Μόσχα στην Ουκρανία, λέγοντας: «Ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα θα συνεχίσει να αλληλεπιδρά με τον πόλεμο του Πούτιν θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τις σχέσεις Ε.Ε. – Κίνας στο μέλλον».

Η ίδια άφησε για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να τερματίσει την εμπορική συμφωνία-ορόσημο με την Κίνα, η οποία κλείστηκε το 2020, αλλά στη συνέχεια καθυστέρησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την επιβολή κυρώσεων σε ορισμένα μέλη του από το Πεκίνο.

Η Κίνα, κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης

Αν και η Φον ντερ Λάιεν έχει σχολιάσει επικριτικά την Κίνα στο παρελθόν, αυτή είναι η πρώτη φορά που η επικεφαλής της Ε.Ε. εκφωνεί πλήρη ομιλία για τις σχέσεις του μπλοκ με το Πεκίνο. Επισημαίνοντας την κατάσταση στην Ταϊβάν, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ και τα οικονομικά αντίποινα κατά της Λιθουανίας, είπε: «Αυτές οι κλιμακούμενες ενέργειες υποδεικνύουν μια Κίνα που γίνεται όλο και πιο καταπιεστική στο εσωτερικό και πιο δυναμική στο εξωτερικό»

«Ανησυχούμε για το τι κρύβεται πίσω από αυτή την επιστροφή στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν, η οποία θα ταξιδέψει στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Πυρά κατά των Πούτιν και Σι Τζίνπινγκ

Η πρόεδρος της Κομισιόν ήταν ιδιαίτερα επικριτική για τους δεσμούς μεταξύ του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και του Βλαντιμίρ Πούτιν, που συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα. «Το πιο χαρακτηριστικό», είπε η Φον ντερ Λάιεν, «ήταν τα αποχαιρετιστήρια λόγια του προέδρου Σι προς τον Πούτιν στα σκαλιά έξω από το Κρεμλίνο, όταν είπε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αλλαγές που όμοιές τους δεν έχουμε δει εδώ και 100 χρόνια. Και εμείς είμαστε αυτοί που οδηγούμε αυτές τις αλλαγές από κοινού».

«Ο ξεκάθαρος στόχος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος είναι μια συστημική αλλαγή της διεθνούς τάξης με την Κίνα στο κέντρο της… Είδαμε την επίδειξη φιλίας στη Μόσχα, η οποία λέει χίλιες λέξεις γι’ αυτό το νέο όραμα για τη διεθνή τάξη», είπε.

«Μη ισορροπημένη οικονομική σχέση»

Εν μέσω αυτού που περιέγραψε ως «μη ισορροπημένη» οικονομική σχέση, η Φον ντερ Λάιν δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα εισαγάγει μια νέα στρατηγική οικονομικής ασφάλειας αργότερα φέτος.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει ένα στοχευμένο μέσο για τις εξερχόμενες επενδύσεις. Αυτό θα αφορά έναν μικρό αριθμό ευαίσθητων τεχνολογιών, όπου οι επενδύσεις μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια», δήλωσε η ίδια.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα κεφάλαια, η εμπειρογνωμοσύνη και η γνώση των εταιρειών μας δεν χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων και των δυνατοτήτων πληροφοριών εκείνων που είναι επίσης συστημικοί αντίπαλοι», πρόσθεσε.

Η Ε.Ε., πρόσθεσε, πρέπει να «καθορίσει τη μελλοντική σχέση της με την Κίνα» σε ευαίσθητους τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως η μικροηλεκτρονική, η κβαντική πληροφορική, η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη και η βιοτεχνολογία.

Παρά τις εκκλήσεις της, η Φον ντερ Λάιεν έκλεισε την ομιλία της με μια νότα συγκρατημένης αισιοδοξίας. «Η Κίνα είναι ένα συναρπαστικό και πολύπλοκο μείγμα ιστορίας, προόδου και προκλήσεων. Και θα καθορίσει αυτόν τον αιώνα», είπε.