Μεγάλη Βρετανία: Έως και τριαντάρηδες οι μισοί «ασυνόδευτοι ανήλικοι» που αποκαλύφθηκαν ενήλικες – 4.000 περιπτώσεις από το 2020

221

Οι μισοί από τους αιτούντες άσυλο που εμφανίστηκαν στη Βρετανία ως «ασυνόδευτοι ανήλικοι» από το 2020 αποδείχθηκαν ενήλικες, με δεκάδες μάλιστα να είναι άνω των τριάντα ετών.

Η πρακτική των μεταναστών που ισχυρίζονται ότι είναι παιδιά, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να τους χορηγήσει η βρετανική κυβέρνηση άσυλο στη Βρετανία, έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που το 45% των 8.766 μεταναστών που ισχυρίστηκαν ότι είναι «παιδιά» ήταν στην πραγματικότητα ενήλικες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3.944 περιπτώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Παρατηρητήριο Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου που δημοσίευσε η εφημερίδα The Sun, υπήρξαν 1.582 περιπτώσεις μεταναστών που ισχυρίστηκαν με δόλο ότι είναι παιδιά το 2022, σε σύγκριση με 227 μια δεκαετία πριν. Η δεξαμενή σκέψης συνέχισε αποκαλύπτοντας ότι 887 αιτούντες άσυλο, τουλάχιστον 52 εκ των οποίων ήταν άνω των 30 ετών, είπαν ψευδώς στους συνοριακούς υπαλλήλους ότι ήταν παιδιά μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους.

Η επικρατέστερη χώρα προέλευσης των «απατεώνων μεταναστών» ήταν το Αφγανιστάν με 1.361 περιπτώσεις, ακολουθούμενο από το Ιράν με 612 και το Σουδάν με 550.

Ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης Αλπ Μεχμέτ δήλωσε στην εφημερίδα: «Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτό το τέχνασμα, ακόμη και όταν προφανώς φαίνονται πολύ μεγαλύτεροι, μου λέει ότι πρόκειται για μια εξαπάτηση που συχνά λειτουργεί».

Το ζήτημα των αιτούντων άσυλο που παριστάνουν τα παιδιά είναι μακροχρόνιο στη Βρετανία, με τους ανηλίκους να τυγχάνουν αυξημένης κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας σε σύγκριση με τους ενήλικες μετανάστες και αυξημένων πιθανοτήτων να τους χορηγηθεί το δικαίωμα παραμονής στη χώρα.

Ένα ιδιαίτερα κραυγαλέο παράδειγμα ήρθε το 2020 μετά την τοποθέτηση ενός υποτιθέμενου παιδιού – μετανάστη που «έμοιαζε με 40» δίπλα σε έφηβους μαθητές στο Κόβεντρι της Αγγλίας. «Έχει υποκεχωρημένη γραμμή τριχοφυΐας για όνομα του Θεού», αναφώνησε τότε ένας γονέας.

Μια άλλη αξιοσημείωτη περίπτωση συνέβη το 2016, όταν ένας 38χρονος άνδρας μεταφέρθηκε στη Βρετανία από έναν καταυλισμό μεταναστών στο Καλαί, στο πλαίσιο ενός προγράμματος υποδοχής παιδιών μεταναστών από τη Γαλλία. Ενώ οι ακτιβιστές της μαζικής μετανάστευσης προσπάθησαν αρχικά να ισχυριστούν ότι δεν τον έφεραν στη χώρα λόγω του ισχυρισμού του ότι είναι ανήλικος, αλλά ότι απλώς χρησίμευε ως διερμηνέας, αυτό αποδείχθηκε ψευδές.

Σε απάντηση των τελευταίων αναφορών για το θέμα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε: «Ενισχύουμε τη διαδικασία εκτίμησης της ηλικίας».

Εν τω μεταξύ, μια ξεχωριστή έκθεση του αριστερού Εργατικού Κόμματος διαπίστωσε ότι οι εγκληματικές συμμορίες πίσω από τις επιχειρήσεις διακίνησης ανθρώπων που μεταφέρουν τους μετανάστες μέσω της Μάγχης από τη Γαλλία έχουν εισπράξει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο λίρες από το 2018, αναφέρει η Express.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι από το 2018, 114.300 παράνομοι μετανάστες διέσχισαν τη Μάγχη, πληρώνοντας στους διακινητές ανθρώπων κατά μέσο όρο 4.000 λίρες για κάθε ταξίδι, με συνολικό εκτιμώμενο κέρδος για τις συμμορίες 457.288.000 λίρες.

Οι εγκληματικές συμμορίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται τόσο στη Γαλλία όσο και στη Βρετανία και συχνά εγκλωβίζουν τους μετανάστες σε ουσιαστική σύγχρονη δουλεία προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί για τη διέλευσή τους, πιθανότατα κέρδισαν ακόμη περισσότερα από την εκτίμηση των Εργατικών, δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνονται τα χρήματα που παραδίδονται από μετανάστες που εμποδίστηκαν να φτάσουν στη Βρετανία από τις γαλλικές αρχές.

Η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ δήλωσε: «Οι Συντηρητικοί επέτρεψαν σε μια ολόκληρη επικίνδυνη εγκληματική βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων λιρών να αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων μας τα τελευταία πέντε χρόνια… Οι εγκληματίες βγάζουν πολλά χρήματα από το να θέτουν σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ζωές και να γελοιοποιούν την ασφάλεια των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου».

Παρόλο που το Εργατικό Κόμμα έχει υποσχεθεί να πατάξει τα δίκτυα λαθρεμπορίας ανθρώπων, έχει επίσης αντιταχθεί σε μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω παράνομης μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου της κυβέρνησης των Συντηρητικών να στείλει τους παράνομους μετανάστες με βάρκες στη Ρουάντα αντί να τους φιλοξενήσει σε ξενοδοχεία και κέντρα ασύλου στη Βρετανία, ενώ οι αιτήσεις τους εξετάζονται.

Ο Αλπ Μεχμέτ του Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε: «Οι Εργατικοί αυταπατώνται αν νομίζουν ότι θα σταματήσουν τις βάρκες εγκαταλείποντας το σχέδιο της Ρουάντα, κυνηγώντας τους εγκληματίες και κρατώντας την ουρά για το άσυλο χαμηλά. Αυτή η προσέγγιση είναι πιο πιθανό να αυξήσει τις παράνομες διελεύσεις».