Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που καθιερώνει την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές. Η τροπολογία που επέκτεινε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές εκλογές, οδήγησε στην καταψήφιση του νομοσχεδίου από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε επαναφορά της επίμαχης τροπολογίας μετά τις ευρωεκλογές, χαρακτηρίζοντας “ιστορικό βήμα” την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, καταρχάς στις ευρωεκλογές, εξαπολύοντας “πυρά” κατά της αντιπολίτευσης, την οποία κατηγόρησε για παλινωδίες.
Απαιτούνταν 200 θετικές ψήφοι. Μία μεταρρύθμιση από την οποία η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και μετά τις ευρωεκλογές τα κόμματα θα κληθούν να τοποθετηθούν επ’ αυτής.
Με 158 «υπέρ», 135 «κατά» και 6 «παρών», έγινε δεκτό, επί της αρχής, το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα. Από το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας, που έγινε μετά από αίτημα του ΚΚΕ, προκύπτει ότι επί της αρχής το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από τη συμπολίτευση. Καταψήφισε η αντιπολίτευση και η Πλεύση Ελευθερίας δήλωσε τελικά «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Η τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές απορρίφθηκε γιατί δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Υπέρ ψήφισαν 158 βουλευτές, κατά ψήφισαν 135 βουλευτές και «παρών» δήλωσαν 6 βουλευτές.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η αντιπολίτευση αρνείται συλλήβδην ένα σχέδιο νόμου, με αφορμή μια τροπολογία που κατατέθηκε στην αρχή της σχετικής συζήτησης και η οποία βελτιώνει το νομοσχέδιο. Και πώς γίνεται άραγε να συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και να μη συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις εθνικές; Δηλαδή, η φωνή των πολιτών έχει άλλη σημασία στις δύο κάλπες»;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε, μάλιστα, ότι η τροπολογία για την επέκταση της ρύθμισης και στις εθνικές εκλογές θα κατατεθεί εκ νέου μετά την κάλπη των ευρωεκλογών: «Η συγκεκριμένη τροπολογία, αν απορριφθεί σήμερα, θα επανέλθει, και θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές. Και μετά θα φανεί πραγματικά ποιος θέλει να δοθεί τελικά η δυνατότητα στους συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και ποιος βρίσκει δικαιολογίες και προσχήματα».
Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι δεν θα αποσυρθεί η τροπολογία και εάν δεν συμπληρωθούν οι 200 ψήφοι, η κυβέρνηση θα το φέρνει ξανά και ξανά, μέχρι να δοθεί το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου στους Έλληνες πολίτες, όπως αρμόζει και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές.
Η Θεοδώρα Τζάκρη κάλεσε την Νίκη Κεραμέως να αποδεχτεί τις τέσσερις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ψηφιακού εκλογικού καταλόγου, τον καθορισμό 413 πρότυπων προσβάσιμων εκλογικών κέντρων σε όλη την Περιφέρεια και τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τη δημοκρατική νομιμοποίηση των διαδικασιών. Όπως δήλωσε: «Αυτονόητη η καταψήφιση του ν/σ, γιατί αυτό που θέλετε είναι μόνο να διχάσετε».
Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τορπίλισε την συναίνεση και κάλεσε την υπουργό να αποσύρει την τροπολογία, ξεκαθαρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα την καταψηφίσουν, με το Μιχάλη Κατρίνη να αναφέρει πως: «Ο μόνος τρόπος να αναζητήσουμε κοινό τόπο είναι να αποσυρθεί η τροπολογία, να γίνουν οι αλλαγές που ζητάμε και να έρθει μια άρτια, ολοκληρωμένη πράξη. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος στο αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για συναίνεση».
Λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία δεν έλειψαν και οι εντάσεις.
Όπως δήλωσε ο Μάκης Βορίδης: «Θα έχει φύγει ο φερετζές…. Μένετε υπόλογοι, έκθετοι, μήπως εξαρχής δεν την πιστεύατε; αν κάνω λάθος, να τηρήσετε τη στάση που είχατε εξαγγείλει. Αν δεν υπερψηφίσετε το νομοσχέδιο, θα καταλάβουμε όλοι ότι ήταν προσχηματική η στάση σας».
«Παγκόσμια πρωτοτυπία. Υπουργός που δε θα ψηφίσει το ν/σ της κυβέρνησης του, κατηγορεί την αντιπολίτευση που δε θα ψηφίσει το ν/σ!!!», απάντησε ο Παναγιώτης Δουδώνης.
Για χειραγώγηση του λαού, έκανε λόγο το ΚΚΕ, με το Νίκο Αμπατιέλο να δηλώνει: «Τακτική κυβέρνησης που περνά μέσα από την άπλετη συναίνεση που της προσφέρετε! Ώρες ώρες είναι σα να έχουμε συγκυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που κάποιες φορές χαλάει».
Ελληνική Λύση και Νέα Αριστερά μίλησαν για θεσμική εκτροπή.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε πως: «Αυτό το νομοσχέδιο φανερώνει πως η ΝΔ ετοιμάζει νοθεία, το καταψηφίζουμε και θα το αντιμετωπίσουμε».
Από το Ηράκλειο ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως: «Επιχειρήθηκε ένα μικρό κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Χωρίς την παραμικρή διαβούλευση, χωρίς καν συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, χωρίς καν να έχει περάσει από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής ήρθε μια τροπολογία η οποία ορίζει ότι ο μοναδικός τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας των εθνικών εκλογών για τους απόδημους είναι η επιστολική ψήφος».
Υπέρ της απόσυρσης της τροπολογίας τάχθηκε η Πλεύση Ελευθερίας, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να δηλώνει: «Η ψήφος μας δεν είναι ευκαιριακή, ούτε τακτικιστική».
Δημιουργία ηλεκτρονικής πύλης
Το υπουργείο Eσωτερικών θα δημιουργήσει ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου, στην οποία οι εκλογείς θα μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση έως και 40 ημέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών.
Στις επερχόμενες ευρωεκλογές, στις 9 Ιουνίου, οι Έλληνες πολίτες εντός και εκτός Επικράτειας θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με την επιστολική ψήφο. Μετά από εκτενή συζήτηση 3 ημερών και πλέον των 44 ωρών, με τις ψήφους της ΝΔ και της Πλεύσης Ελευθερίας, η επιστολική ψήφος γίνεται Νόμος του Κράτους, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί η πολυπόθητη συναίνεση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.