Συνταγή: Μεσογειακό Shakshouka με φέτα και βασιλικό

656

Υλικά:

  • 45 γρ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
  • 1.5 κιλό τομάτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 5 γρ. πελτέ τομάτας
  • 1.5 γρ. κύμινο
  • 7 γρ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 γρ. τσίλι σε σκόνη
  • 5 – 6 αυγά
  • 150 – 200 γρ. φέτα
  • 30 – 50 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2.5 – 5 γρ. φρέσκο βασιλικό (ψιλοκομμένα)
  • Φρέσκο ψωμί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι 27 – 30 εκ. σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε για τουλάχιστον 6 – 7 λεπτά, μέχρι ο όγκος του κρεμμυδιού να αρχίζει να μειώνεται και παράλληλα να καραμελώνει.
  2. Παράλληλα σ’ ένα μούλτι προσθέτουμε τις μισές τομάτες και τις πολτοποιούμε. Τις υπόλοιπες μισές τις κόβουμε σε 8 κομμάτια.
  3. Όταν το κρεμμύδι είναι έτοιμο προσθέτουμε το σκόρδο, μαγειρεύουμε για λιγότερο από 1 λεπτό και στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ, όλες τις τομάτες, το κύμινο, τη γλυκιά πάπρικα και το τσίλι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  4. Μαγειρεύουμε για περίπου 25′-30′ λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι πιπέρι και ίσως ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι για να εξισορροπήσει τυχόν οξύτητα από τις τομάτες.
  5. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια (4-5) και με ένα κουτάλι κάνουμε ένα μικρό αυλάκι για κάθε αυγό. Σπάμε στο κάθε αυλάκι από ένα αυγό και τοποθετούμε ένα καπάκι. Μαγειρεύουμε για 5 – 8 λεπτά.
  6. Αποσύρουμε από την εστία και γαρνίρουμε με τη φέτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον ψιλοκομμένο βασιλικό. Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί.