Τριήμερο γαστρονομικό ταξίδι της ΕΑΣ στη Νάξο

212

Τριήμερη «γαστριμαργική πανδαισία» με πρωταγωνίστρια τη γραβιέρα Νάξου διοργανώνει στις 15,16 και 17 Ιουνίου η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. «Με φόντο το γαλάζιο του Αιγαίου», όπως σημειώνεται στην ενημέρωση της ΕΑΣ ΝΑξου, διακεκριμένοι food bloggers θα μυηθούν στις νησιώτικες συνταγές με Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., που θα επιμεληθούν γνωστοί σεφ και ντόπιοι μάγειρες που γνωρίζουν καλά τα μυστικά της κυκλαδίτικης κουζίνας.

Το πρόγραμμα του  τριήμερου event περιλαμβάνει:

Παρασκευή 15 Ιουνίου: Άφιξη στη Νάξο. Μπάνιο στο beach bar Santana στην Αγία Άννα. Γεύμα στην παραλία. Ο διάσημος σεφ και τρουφοσυλλέκτης, Χρήστος Πλεσιώτης, ο οποίος βρήκε την μεγαλύτερη λευκή τρούφα των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα, θα μαγειρέψει σε ένα τηγάνι-μαμούθ μία πεντανόστιμη μακαρονάδα με τρούφα, που ανακάλυψε στα ελληνικά βουνά το τρουφόσκυλό του, ο Brio, και το ιδιαίτερο αυτό πιάτο θα σερβιριστεί φυσικά με Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. 

Το απόγευμα της ίδια μέρας διοργανώνεται η κεντρική εκδήλωση στο Κάστρο της Χώρας της Νάξου. Μάγειρες της Νάξου θα ετοιμάσουν γεύμα-έκπληξη για τους καλεσμένους με βάση τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού και θα ακολουθήσει νησιώτικο γλέντι.

Ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, θα μιλήσει για την ιστορία της Γραβιέρας, θα εξηγήσει τι είναι αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή και θα παρουσιάσει τα μελλοντικά σχέδια της Ε.Α.Σ. σχετικά με το εξαιρετικό αυτό προϊόν.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και το βιβλίο του Χρήστου Νέζου “Μαγειρεύοντας στη Νάξο και τις μικρές Κυκλάδες”.

Σάββατο 16 Ιουνίου: Βόλτα με καΐκι για μπάνιο στα Κουφονήσια και γεύμα σε εστιατόριο των Μικρών Κυκλάδων με θαλασσινές λιχουδιές.

Αναχώρηση το απόγευμα. Επιστροφή και βραδιά πίτσας στο ξενοδοχείο AEGEAN Land ex Palace στην Πλάκα. Οι καλεσμένοι θα απολαύσουν  λαχταριστή πίτσα η οποία θα είναι φτιαγμένη φυσικά με Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.

Κυριακή 17 Ιουνίου: Εγκαίνια του νέου εστιατορίου της Ε.Α.Σ. Νάξου στην παραλία κοντά στο λιμάνι του νησιού και γεύμα με παραδοσιακά προϊόντα.

Και τις τρεις αυτές ημέρες θα μας συνοδεύει νησιώτικο συγκρότημα, με την παρουσία του κορυφαίου καλλιτέχνη του νησιού, Μανώλη Μπαρμπεράκη.

Γραβιέρα Νάξου

Είναι μια από τις σπουδαιότερες παραλλαγές του δημοφιλούς τυριού. Πρόκειται για την πιο γλυκιά εκδοχή καθώς παράγεται κυρίως από αγελαδινό γάλα. Η γεύση της κυμαίνεται από γλυκιά βουτυράτη μέχρι αλμυρή, σκληρή και πικάντικη, ανάλογα με τη διάρκεια της ωρίμασής της. Αναμφίβολα είναι από τις καλύτερες γραβιέρες της Ελλάδας και γι’ αυτό θεωρείται από τα πιo αγαπημένα επιτραπέζια τυριά. Όπως λέει και ο Πρόεδρος της ΕΑΣ, Δημήτρης Καπούνης, το μυστικό της για τα τόσα πολλά βραβεία που έχει κερδίσει είναι η μοναδική της γεύση.