Ξηροί καρποί: Για ποιες αιτίες θανάτου μειώνουν τον κίνδυνο

Οι ξηροί καρποί αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διατροφής και κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Oι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως οι ξηροί καρποί είναι ένα τρόφιμο εξίσου θρεπτικό με τα φρούτα και τα λαχανικά.

Mελέτη επιστημόνων από το Imperial College του Λονδίνου (ICL) και το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας, οι οποίοι εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα 29 προγενέστερων μελετών με σχεδόν 820.000 εθελοντές, επιβεβαιώνει τα οφέλη των ξηρών καρπών για την υγεία:

28 γραμμάρια ξηρών καρπών την ημέρα (περίπου μία χούφτα) μειώνουν κατά σχεδόν 30% τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου

15% τον κίνδυνο καρκίνου

22% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία

35% τον κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστικά νοσήματα

39% τον κίνδυνο θανάτου από διαβήτη

Επιπλέον, μειώνουν κατά σχεδόν το ήμισυ (52%) τον κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικά προβλήματα

75% τον κίνδυνο θανάτου από λοιμώξεις και

73% τον κίνδυνο θανάτου από νεφρολογικά προβλήματα