Στη δημοκρατία, η αντιπολίτευση είναι ο «επόπτης γραμμών»

149

Γράφει ο Ηλίας Ψυχογιός*

Η ανάγκη ύπαρξης ισχυρής και δομημένης αντιπολίτευσης σε μία δημοκρατία είναι εκ των βασικότερων συστατικών στοιχείων, απαραίτητο για τη σταθερότητα και την ποιότητά της.

Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα χωρίς στον αντίποδα να υφίσταται η εποικοδομητική και, πολλές φορές, επιθετική κριτική της αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό άλλωστε η δημοκρατία θεωρείται το καλύτερο πολίτευμα για τη ζωή των πολιτών: Γιατί δεν υπάρχει η απόλυτη εξουσία του ενός. Γιατί μπορεί κάποιος να πάρει την κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να πάρει την εξουσία…

Η Ν.Δ., ως η νέα κυβέρνηση της χώρας, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου,δείχνει να ζητά την ισχυρή και δομική αντιπολίτευση. Αυτήν που θα την κάνει καλύτερη, ώστε να φέρει στη χώρα την πολυπόθητη ευημερία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, έχει την μεγαλύτερη ευθύνη για την άσκηση αντιπολίτευσης. Η επιλογή φυσικά της τακτικής είναι δική του, αλλά τα αποτελέσματα θα επηρεάσουν το σύνολο του λαού, είτε ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι.

Εποικοδομητική αντιπολίτευση μπορεί να γίνει με επιχειρήματα και προτάσεις. Μπορεί να γίνει ακόμα και με δυναμική προσέγγιση, αν ο στόχος είναι τοποθετημένος ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση της προόδου και της ανάπτυξης της χώρας.

Δεν μπορεί να γίνει αν κατηγορείς για “κωλοτούμπα” την κυβέρνηση που κατήργησε τα capital controls που ΕΣΥ επέβαλες.  Δεν μπορεί να γίνει αν κατηγορείς για “αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων” την κυβέρνηση που έκανε σε 2 μήνες όσα δεν έκανες εσύ σε 4,5 χρόνια. Την κυβέρνηση που έκανε σε δύο μήνες πράγματα τα οποία είχε υποσχεθεί να κάνει σε 2 χρόνια.

Σε αυτή την περίπτωση δεν κάνεις αντιπολίτευση. Προσπαθείς απλά να διατηρήσεις το κοινό σου (ο ΣΥΡΙΖΑ) ή/και την καρέκλα σου (ο Αλέξης Τσίπρας) από υποψήφιους “δελφίνους”. Άλλωστε, όταν οι θετικές γνώμες για το πρόσωπό σου είναι στο 25% μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές στις οποίες πήρες 31%, πόσοι ακόμα μήνες θα χρειαστούν πριν θεωρηθείς αποτυχημένος από τους ίδιους τους “συντρόφους” σου;

Ο έτερος μεγάλος και ιστορικός πολιτικός πόλος, το ΚΙΝΑΛ, φαίνεται και αυτός από τη μεριά του να μην έχει αντιληφθεί την κατεύθυνση που του έδειξαν οι ψηφοφόροι του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Δεν έχει αντιληφθεί πως οι κινήσεις της ηγεσίας του 2 μήνες πριν από τις εκλογές κόστισαν υπερβολικά σε εκλογικά ποσοστά, ενώ μετά τις εκλογές του κοστίζουν σε αξιοπιστία.

Δεν μπορείς να κατηγορείς τη Ν.Δ. για “ενοχικό πολιτικό deal” με τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να δηλώνεις πως δεν θα συζητήσεις την αλλαγή του εκλογικού νόμου (εκτός κι αν όλοι συμφωνήσουν μαζί σου… Λέγεται και “λουδοβικισμός” αυτό…), τοποθετώντας έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ηγέτη της κεντροαριστεράς.

Δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεις τη Ν.Δ. ως “σκληρή δεξιά” και να την κατηγορείς ότι “προωθεί ανάπτυξη για λίγους”, ενώ οι πάντες απολαμβάνουν την μείωση φόρων από την πρώτη μέρα και η αποδοχή της “σκληρής δεξιάς” κυβέρνησης της Ν.Δ. από την εκλογική βάση του ΚΙΝΑΛ είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Ακόμα και στην κατάργηση του ασύλου συμφωνούν οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ!

Εκτός κι αν το βλέμμα της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ δεν στοχεύει προς την κοινωνία, αλλά “προς τα ενδότερα” του κινήματος και τον ΣΥΡΙΖΑ… Μόνο που αυτό είναι κάτι που οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμούν. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε να βλέπουν με συμπάθεια τον ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι πρότινος τους λοιδορούσε; Η ηγεσία μπορεί να έχει ανάγκη να κάνει τέτοιους συμβιβασμούς, η βάση του ΚΙΝΑΛ όμως ούτε έχει ανάγκη ούτε φαίνεται να τους επιθυμεί.

“Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα των παρόντων”. Αν κάναμε μία αναλογία με τον αθλητισμό, θα λέγαμε ότι η δημοκρατία μοιάζει με το ποδόσφαιρο: Η Κυβέρνηση αγωνίζεται στο γήπεδο και η αντιπολίτευση είναι ο διαιτητής και ο “επόπτης γραμμών”.

Χωρίς ισχυρή και σταθερή, ιδεολογικά και πολιτικά, αντιπολίτευση, η δημοκρατία μοιάζει με το “μονό” στο μπάσκετ: παίζουμε μόνοι μας.

Και καθώς ως πολίτες δεν θέλουμε κανένας να έχει “την εξουσία”, επιθυμούμε πάντα να υπάρχει ισχυρός αντίπαλος απέναντι στην κυβέρνηση. Την κάνει καλύτερη και εμάς μας δίνει αίσθημα δημοκρατικής ασφάλειας.
“It’s a win-win case”

 

*Ο Ηλίας Ψυχογιός έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ελλάδα και Τεχνολογίες Διαδικτύου στη Σκωτία. Έχει εργαστεί σε πολυεθνικές εταιρείες του τουρισμού και της πληροφορικής στην Ελλάδα και το Λουξεμβούργο. Επικοινωνείστε μαζί του: https://www.facebook.com/elias.psichogios & https://twitter.com/psichogioselias