Θέαση

284

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της εσωτερικής πολιτικής της γειτονικής μας χώρας με κεντρικό σημείο αναφοράς την ανακοίνωση πολιτικής συνεργασίας ανάμεσα στο Κόμμα της ‘Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης’ του Ταγίπ Ερντογάν και του εθνικιστικού κόμματος ‘Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης’, γνωστό στην Ελληνική κοινή γνώμη από την δράση των ‘Γκρίζων Λύκων’ .

Το εναρκτήριο λάκτισμα της συνεργασίας δόθηκε την περασμένη εβδομάδα με την σύνταξη από κοινού τροπολογίας υπογεγραμμένη από τις κοινοβουλευτικές ομάδες και των δύο κομμάτων που είχε ως στόχο την αναθεώρηση ορισμένων άρθρων του εν ισχύ εκλογικού νόμου με στόχο την κατάργηση της μέχρι πρότινος απαγορευτικού στον σχηματισμό πολιτικών συμμαχιών.

Η κίνηση αυτή πέρα από την αυτονόητη σημειολογία της , το ολοκληρωτικό διαζύγιο του Τούρκου Προέδρου με οτιδήποτε μετριοπαθές και με κεντρώες αναφορές , λαμβάνει και χαρακτηριστικά πολιτικού κυνισμού αφού αποτελεί την πρακτική εφαρμογή του ρητού : ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ο Τούρκος Πρόεδρος έχοντας πλήρη επίγνωση ότι το εκλογικό έτος 2019 , με κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές, ενδέχεται να μην αποτελέσει περίπατο για τον ίδιο και το κόμμα του, προσπαθεί από τώρα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα του καταστήσουν για άλλη θητεία ένοικο του Παλατιού του και το κόμμα του κυρίαρχο στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Η άλλη πλευρά του πολιτικού γάμου, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος ‘Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης’, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, υπέγραψε μέσω της συμμαχίας αυτής την πολιτική του σωτηρία. Όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα του πολύ μακριά από το εκλογικό όριο του 10% για την είσοδο του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Επιπροσθέτως η άνοδος του ετέρου ακροδεξιού κόμματος με την ονομασία ‘Καλό Κόμμα’ δημιουργεί έναν ακόμη πονοκέφαλο στον ηγέτη του κόμματος που βλέπει να απειλείται μετά από δεκαετίες η ίδια η αυθυπαρξία του κόμματος του.

Θα αναρωτιέται κανείς τι σημασία έχει για την ενδοσκοπική Ελληνική εξωτερική πολιτική , η συμμαχία του Ερντογάν με τον διάολο και αν θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές αυξημένου ενδιαφέροντος για την πατρίδα μας. Η απάντηση είναι αυτονόητη και για αυτό το λόγο και καθίσταται πιο δύσκολα εύπεπτη από πολλούς : Ναι. Το επόμενο ερώτημα , είναι αν είμαστε έτοιμοι ως Κυβέρνηση και πολιτικό σύστημα για το σενάριο αυτό. Την απάντηση στο ερώτημα αυτό , την αφήνω σε εσάς.