Θρίλερ με τις πληρωμές της Gazprom

355

Με εμφανή ανησυχία παρακολουθούν οι ελληνικές εταιρείες τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του τρόπου πληρωμής του φυσικού αερίου στην Gazprom. Το τοπίο παραμένει θολό και μετά τη συνεδρίαση του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, ενώ οι δηλώσεις της επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον που ακολούθησαν, ότι το σύστημα πληρωμών που επιβάλλει το διάταγμα Πούτιν παραβιάζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έχει προσθέσει αγωνία καθώς πλησιάζει το ορόσημο της 20ής Mαΐου που θα πρέπει να πληρωθούν οι καταναλώσεις του Απριλίου. ΔΕΠΑ, Μytilineos, Προμηθέας Gas και ΔΕΗ αναμένουν τις διευκρινίσεις της Κομισιόν μέσα στις επόμενες ημέρες. Δεν είναι μικρότερη η αγωνία και της κυβέρνησης, η οποία έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, γνωρίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι εύκολη άσκηση στην περίπτωση ολοσχερούς και άμεσης διακοπής του ρωσικού αερίου

Κλιμακώνεται στις ΗΠΑ η «μεγάλη παραίτηση»

Τεσσεράμισι εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, αριθμός-ρεκόρ, εγκατέλειψαν τις θέσεις εργασίας τους τον Μάρτιο, καθώς συνεχίζεται το πρωτοφανές φαινόμενο που ονομάστηκε «μεγάλη παραίτηση». Η εικόνα που προκύπτει για την αμερικανική αγορά εργασίας καταδεικνύει πως η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ από την πανδημία εξακολουθεί να ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων, που αναζητούν καλύτερους όρους εργασίας. Στη διάρκεια του Μαρτίου ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας έφτασε στα 11,5 εκατ.

Μόνο ηλεκτρονικά η επικοινωνία με τις ΔΟΥ

Τέλος στην επικοινωνία με τις εφορίες μέσω e-mail βάζει η φορολογική διοίκηση από τις 9/5/2022. Η μέθοδος αυτή ήταν προσωρινή για την περίοδο της πανδημίας και πλέον η επικοινωνία με τις εφορίες θα γίνεται αποκλειστικά ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου». Ετσι, η ψηφιακή υποβολή των αιτημάτων, των εντύπων δηλώσεων προς τις ΔΟΥ και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών γι’ αυτές τις διαδικασίες θα γίνεται μόνο από τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

Νέα επίσκεψη στη Ρεβυθούσα

Την τιμητική του θα έχει και σήμερα ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας, ο οποίος τους τελευταίους μήνες αποτελεί βασικό προορισμό ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων και όχι μόνο. Τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας θα επισκεφθεί σήμερα το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου, όπου και θα ξεναγηθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Και αυτή η επίσκεψη έχει συμβολικό χαρακτήρα, αφού η Ρεβυθούσα δεν αποτελεί μόνο μια κρίσιμη υποδομή φυσικού αερίου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι μια βασική υποδομή του ΔΕΣΦΑ, στη μετοχική σύνθεση του οποίου συμμετέχει και η βελγική εταιρεία Fluxys.