Χοιρινά σουβλάκια: Η νόστιμη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για την Τσικνοπέμπτη

262

Η Τσικνοπέμπτη είναι η ημέρα που το κρέας έχει την τιμητική του, με σούβλες και σχάρες να παίρνουν φωτιά. Ένα από τα πιο κλασσικά εδέσματα που έχουν συνδεθεί με την ημέρα είναι φυσικά τα σουβλάκια.

Αυτή είναι μία συνταγή για υγιεινά, σπιτικά χοιρινά σουβλάκια από την Αργυρώ. Φτιάξτε μόνοι σας τα καλαμάκια σας και θα δείτε τη διαφορά. Με τη φανταστική μαρινάδα θα γίνουν ζουμερά και ζηλευτά που θα θέλετε να τα φάτε σκέτα. Αν δοκιμάσετε μια φορά αυτή τη συνταγή για χοιρινά σουβλάκια με πατάτες φούρνου, σίγουρα δεν θα αγοράσετε ξανά απέξω. Θα γίνει η αγαπημένη σας συνήθεια. Ψήστε τα στο φούρνο, στο γκριλ ή στα κάρβουνα, ανάλογα τι προτιμάτε και απολαύστε τα.

 

Ξεκινάμε με τη μαρινάδα
Βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ τη μαγιονέζα, τις φέτες των 2 κρεμμυδιών, το μαϊντανό και τρίβουμε πιπέρι.
Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά να ενωθούν, προσθέτουμε το κρέας στη μαρινάδα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί τουλάχιστον για 2 ώρες στο ψυγείο, ή ακόμα κι από την προηγούμενη ημέρα.
Κατά διαστήματα ανακατεύουμε, σκεπάζουμε καλά και φυλάμε στη συντήρηση.

Για τα χοιρινά σουβλάκια
Καθαρίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι στα 4 και τα κομμάτια πάλι στη μέση.
Κόβουμε στα δύο τις πιπεριές, αφαιρούμε ίνες και σπόρους και τις κόβουμε στη μέση και πάλι σε τέταρτα.
Κόβουμε τα ντοματίνια στα δύο.
Περνάμε εναλλάξ στα καλαμάκια κρέας, κρεμμύδι, πιπεριές, ντοματίνια.
Ξεκινάμε με λαχανικό και τελειώνουμε με λαχανικό.
Αφού τα περάσουμε όλα, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Ψήνουμε τα μαριναρισμένα χοιρινά σουβλάκια στα κάρβουνα ή στο γκριλ για 3΄- 4΄ από κάθε πλευρά.
Συνολικά θέλουν 12΄- 15΄ ψήσιμο.

Για τις πατάτες φούρνου
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες στα 6.
Τις βάζουμε σε κατσαρόλα, σκεπάζουμε με νερό και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε για 15΄.
Θα είναι έτοιμες όταν τρυπιούνται με το πιρούνι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250οC, στις αντιστάσεις.
Αδειάζουμε το νερό από την κατσαρόλα και την κουνάμε να σπάσουν μεταξύ τους οι πατάτες και να κάνουν εξογκώματα.
Τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα, τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με φρέσκια ρίγανη και ανακατεύουμε.
Ψήνουμε για 30΄- 35΄, ώσπου οι πατάτες να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές εξωτερικά ενώ μέσα θα παραμείνουν μελωμένες.