Συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη: Σχέσεις, κέρδη, Τουρκία, F-35 – Ο ρόλος του Eastmed στη συνάντηση

144

Επιβεβαιώθηκαν οι ελληνικές προσδοκίες για μια ισχυρή αναγνώριση του ιδιαίτερου γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας.

Του Χρήστου Μυτιλινιού

Παραπάνω από θετικό ήταν το χθεσινοβραδινό τετ α τετ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Ντόναλντ Τραμπ.

Το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν ιδιαίτερα θερμό, με τον Πρόεδρο Τραμπ να υπερτονίζει το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα και να αναγνωρίζει τη σκληρή δουλειά και την ανάκαμψη της χώρας.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος στο Λευκό Οίκο λέγοντας συγκεκριμένα πως οι Η.Π.Α. είναι ιδιαίτερα υπερήφανες για την επάνοδο της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα.

Επιβεβαιώθηκαν επιπλέον και οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς, καθώς η χώρα αναγνωρίζεται πλέον ως χώρα ιδιαίτερου γεωπολιτικού ρόλου και περιφερειακή δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Κάτι στο οποίο βέβαια βοήθησε και η Συμφωνία του Ζαππείου για τον Eastmed. 

Δεν συμπαραστάθηκε ξεκάθαρα και δυνατά ο Πρόεδρος Τραμπ στα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προκλητικότητα της Τουρκίας, όμως στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια εκφράζεται ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο. «Πήραμε αυτό που μπορούσαμε να πάρουμε», είναι η πολύ ρεαλιστική αποτύπωση που έκανε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή. Όπως εξηγούσε η ίδια πηγή, δόθηκε στον κ. Μητσοτάκη η εξαιρετική ευκαιρία να αναλύσει στον Αμερικανό Πρόεδρο το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και να θέσει στο τραπέζι όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας, συμπεριλαμβανόμενης, βεβαίως, και της προκλητικής στάσης που τηρεί η Τουρκία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε επιμελώς να λάβει σαφή θέση στα ελληνοτουρκικά και η μόνη έμμεση αποδοκιμασία που επεφύλαξε στο καθεστώς Ερντογάν ήταν όταν υποστήριξε ότι η θέση υπέρ του Ιράν που πήρε η Άγκυρα μετά τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ οφείλεται στο γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος υπολογίζει την κοινή γνώμη στη χώρα του, ενώ στην πραγματικότητα δεν εννοεί όσα λέει χαρακτηρίζοντας «μάρτυρα» τον δολοφονηθέντα που ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε να αποκαλεί «τέρας».

Μητσοτάκης σε Τραμπ: Ενδιαφερόμαστε για τα F-35

“Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα” κατήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάλογο που είχε ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο ξεκίνημα της συνάντησης τους, ενώ δήλωσε και επίσημα ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα των F-35.

“Θα πρέπει να απέχουμε από κάθε είδους δραστηριότητα που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα στην Ανατολική Μεσόγειο”, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, καταγγέλοντας αποσταθεροποίηση της περιοχής με τις ενέργειες της Τουρκίας και δηλώνοντας ότι η Ελλάδα προσδοκά τη στήριξη των ΗΠΑ.

Υστερα από ερώτηση για ενδεχόμενη απόκτηση μαχητικών F-35 από την Ελλάδα, ο κ.Μητσοτάκης είπε: “Η Ελλάδα, κ. Πρόεδρε, ενδιαφέρεται για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35. Όπως γνωρίζετε ήδη αναβαθμίζουμε τα F-16 μας κι αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2023-24, οπότε ενδιαφερόμαστε πολύ να λάβουμε μέρος στο πρόγραμμα των F-35 μετά από αυτό. Είμαι βέβαιος πως οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από μία οικονομική κρίση, ώστε η δόμηση του προγράμματος να γίνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο για τη χώρα μου.”